ECB höjer taket på det särskilda stödköpsprogrammet för att hantera coronakrisen med 600 miljarder euro till svindlande 1 350 miljarder euro (motsvarande 14 100 miljarder kronor).
Syftet med stödköpen är att stimulera till mer kreditgivning till hushåll och företag i den historiska recession eurozonen har gått in i.
– Omfattande förluster av både arbetstillfällen och inkomster en exceptionellt stor osäkerhet om de ekonomiska utsikterna har lett till betydande nedgångar i konsumtionen och investeringarna, säger ECB-chefen Christine Lagarde på en presskonferens.
BNP faller
Eurozonens BNP väntas enligt ECB:s nya huvudscenario falla med 8,7 procent 2020, vilket antas följas av en återhämtning på 5,2 procent 2021 och 3,3 procent 2022.
Det finns dock alternativa scenarion. Det kan bli både betydligt värre och en något mindre dramatisk ekonomisk nedgång.
Enligt Lagarde avgörs utfallet av hur långvariga och effektiva smittskyddsåtgärderna är och vilka stödinsatser som görs för att begränsa effekterna på inkomster och arbetsmarknad.
– Omfattningen på nedgången och återhämtningen beror i slutändan på hur långvariga och effektiva smittskyddsåtgärderna är och hur framgångsrika åtgärderna för att mildra deras effekter på inkomster och arbetsmarknad.
Det dystra huvudscenariot kan jämföras med en ECB-prognos från i mars, enligt vilken bankens ekonomer fortfarande räknade med en tillväxt i år på nästan en procent.
Enligt Lagarde finns det en del indikatorer som just nu pekar mot att botten har passerats och att det troligen blir en viss återhämtning under tredje kvartalet.
Nettoköp till sommaren 2021
Hon passar även på att välkomna det förslag som EU-kommissionen har lagt fram om en krisfond, med stora bidrag till de länder som drabbats värst i coronakrisen.
Livslängden på stödköpsprogrammet, som kallas Pepp (Pandemic Emergency Purchase Programme), förlängs samtidigt. ECB planerar nu att göra nettoköp inom ramen för programmet till juni 2021 och att därefter återinvestera köpta tillgångar som löper ut till slutet av 2022.
ECB-beskedet kommer samtidigt som centralbankens direktion beslutat att låta insättningsräntan vara oförändrad på minus 0,50 procent, medan styrräntan ligger kvar på noll.