En arbetsgrupp har utsetts av ECB för att ta fram en modell för hur problemlån ska kunna tas över och arbetet har tagit fart under de gångna veckorna, enligt källorna. ECB vill inte kommentera uppgifterna.
Enligt officiell statistik finns det redan skulder på mer än 500 miljarder euro – allt från kreditkortsskulder, billån och bolån – där låntagaren till följd av krisen inte verkar kunna fullfölja sina åtaganden. Berget av problemlån antas dock växa och kan mycket väl komma att uppgå till 1 000 miljarder euro, vilket befaras slå mot redan pressade banker i eurozonen, enligt Reuters källor.
Förutom att ECB hittar en modell som den nya chefen Christine Lagarde och direktionen kan ställa sig bakom krävs även att EU:s största ekonomi, Tyskland, går med på att skapa den nya räddningsplankan för banker i eurozonen.
Från tyskt håll har det länge rests invändningar mot att dela på bördan när det gäller skuldproblem mellan euroländerna.
En modell för bankakuten som diskuteras är att räddningsfonden ESM kopplas in. Tanken är att bankakuten kan ge ut obligationer som banker kan få i utbyte mot problemlån och sedan använda som säkerhet för att få ECB-lån.