Ekonomer: Det är börsens största skräck

Efter en remarkabel uppgång har USA:s börser helt återhämtat årets nedgång. Stockholmsbörsen står några procent lägre än vid nyår men har också gjort en stor upphämtning. Men rallyt kan inte fortsätta för evigt.

Stockholmsbörsen lyfter troligtvis vid öppning – men det kan inte pågå för evigt, varnar två ekonomer. Arkivbild.

Stockholmsbörsen lyfter troligtvis vid öppning – men det kan inte pågå för evigt, varnar två ekonomer. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-09 08:15

Börsen går som tåget – och de amerikanska börserna är dess lokomotiv, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza. Samtliga steg under måndagen, och det breda S&P 500-indexet står nu högre än det gjorde vid årsskiftet, även om det är en bit kvar till högstanivån i mars.

Visst har det varit några hack i kurvan, men återhämtningen sedan börsraset inleddes i mars har varit remarkabel. Men hur länge kan det pågå? Sparekonomerna Johanna Kull och Maria Landeborn varnar för att det kan vända snart.

– Chansen har ökat att vi får den här snabba återhämtningen, men vi är fortfarande långt ifrån att vara tillbaka ekonomiskt där vi var innan pandemin. Börsen har verkligen tagit ut segern i förskott, säger Maria Landeborn på Danske Bank.

På sistone kan optimismen ha blivit för stor, enligt Landeborn, som menar att det är rimligt att vänta sig en paus i uppgången snart – eller till och med en rekyl.

– Det finns fortfarande stora risker. Pandemin är inte på något sätt över, brexit kommer snart att bli en fråga igen, konflikten mellan USA och Kina trappas upp igen. Det kan påverka både företag och börs negativt, säger hon.

Kommer att svänga

Johanna Kull är inne på samma spår.

– Det kan inte fortsätta uppåt för alltid utan vi kommer att få sättningar på vägen. De amerikanska börserna har stigit över 45 procent sedan de nådde botten i mars. Det kan mycket väl fortsätta att stiga, men det kommer att svänga på vägen. Det tillhör spelets regler.

Bakom kurslyftet ligger bland annat förvånansvärt positiva jobbsiffror i USA, tillsammans med stora stimulanspaket från centralbanker och regeringar världen över. Men man ska inte bli för optimistisk, varnar Johanna Kull.

– Lika lite som man skulle bli överpessimistisk i mars ska man bli överoptimistisk nu. Världen har långt ifrån vunnit kriget mot corona, säger hon och tillägger:

– Men vi har kanske lärt oss att leva med det på ett sätt som gör att även ekonomin återhämtar sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!