Plötsligt dör vinden, eller så dyker något annat oväntat upp. Då måste elanvändare kopplas bort, eller ibland på, ofta sekundsnabbt.
Det är Svenska Kraftnät som har till huvuduppgift att hålla balansen. Lika mycket el in som ut, varje sekund, året runt, är superviktigt för att inte en kollaps med stora strömavbrott ska ske.
För det betalar myndigheten runt 1,5 miljarder kronor i år till olika företag som erbjuder att snabbt kunna skjuta till och/eller dra ifrån el i det svenska systemet. Enligt en ny prognos väntas den summan stiga till 3-3,5 miljarder kronor de närmaste åren för att möta ett allt väderkänsligare elsystem.
– Vi måste kunna hantera snabbare förlopp, säger Anna Jäderström, balanschef på Svenska Kraftnät.
Vindkraft kräver flexibilitet
Om något år väntas vindkraften ha gått om kärnkraften som den näst största elproducenten i Sverige. Ett mer väderberoende, grönare elsystem måste snabbare än i dag kunna ställa om för att upprätthålla balansen – ett lika stort utbud som efterfrågan hela tiden.
Den förväntat ökade elanvändning i samhället kräver också bättre flexibilitet, enligt Anna Jäderström. Och det är här hushållen kommer in. För den ökade elektrifieringen kan samtidigt bli dess räddning. Elbilar på laddning kan med smarta system fås att pausa när det behövs, men också erbjuda el från batteriet in i elnätet.
– Det kan gå åt båda hållen, säger Anna Jäderström.
Åtminstone i teorin, utvecklingen är inte riktigt där ännu, vilket bland annat hänger ihop med elbilstillverkarnas batterigarantier.
Många ger effekt
En bil räcker förstås inte långt men flera tusen kan ge den effekt som behövs för att kunna påverka balansen i elnätet.
Elbolaget Tibber är igång med detta unika projekt i skarpt läge sen årsskiftet och har kontrakt med Svenska Kraftnät. En elbil drar cirka fem kilowatt vid tankning, ungefär lika mycket som ett hushåll drar momentant. Med en park på tiotusentals elbilar uppkopplade via sina laddboxar kan Tibber sekundsnabbt variera elkonsumtionen upp och ner med i storleksordningen lika många hushåll.
– På det här viset blir elbilen inte bara ett problem, utan en del av lösningen, säger Daniel Lindén, en av grundarna av Tibber.
Rabatt på elen
Tibber får betalt av Svenska Kraftnät för tjänsten – pengar som elbilsägaren får del av i form av 50 procents rabatt på elen.
Ungefär på samma vis kan tusentals varmvattenberedare eller värmepumpar fås att slås på och av för att balansera efterfrågan. Olika pilotprojekt tittar på detta, men än så länge inte i större skala. Andra stödtjänster Svenska Kraftnät använder sig av är flexibel elanvändning från stora datacenter, serverhallar. Myndigheten har också liknande kontrakt med svenska elslukande "fabriker" av kryptovalutan bitcoin och även olika typer av batterilager.