Electrolux varnar för externa faktorer som bland annat råmaterialpriser, tullar och förhöjd inflation i sitt bokslut.
"För 2021 uppskattar vi en motvind, främst från råmaterialkostnader. Under de senaste två åren har vi fullt ut kompenserat motvind från råmaterial och valuta genom prisökningar och vi förväntar oss att göra det även 2021 genom redan aviserade prisökningar", skriver vd:n Jonas Samuelson i delårsrapporten.
För den europeiska marknaden har man en "något positiv" syn för helåret 2021 medan Nord- och Latinamerika samt Asien är synen positiv. Detta utifrån att efterfrågan som förstärktes under andra halvåret ska kvarstå.
Bra efterfrågan
"Dessutom är återförsäljarnas lager för närvarande generellt låga. Vi förväntar oss därför att efterfrågan under första halvåret 2021 kommer att vara över normal säsongsnivå på våra huvudmarknader", skriver Jonas Samuelson.
Ytterligare kostnader förväntas komma i form av ökade investeringar inom innovation och marknadsföring. För fjärde kvartalet blev samtidigt vinsten före skatt drygt 2,3 miljarder kronor, något högre än analytikernas förväntningar och en rejäl förbättring jämfört med samma period föregående år (736 miljoner kronor).
Omsättningen uppgick till 33,9 miljarder kronor, jämfört med 32 miljarder kronor ett år tidigare. Här låg förväntningarna på i genomsnitt 32,1 miljarder kronor.
Utmanande år
"Året var mycket volatilt med ett utmanande första halvår följt av en betydande återhämtning under det andra halvåret. Det resulterade i en stark ekonomisk förbättring för helåret med en rörelsemarginal på 5,0 procent (2,7 procent)", skriver Jonas Samuelson i rapporten.
Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 8:00 kronor per aktie, vilket kan jämföras med utdelningen i fjol på 7:00 kronor per aktie.
På aktiemarknaden togs dock aktien emot negativt och efter drygt en kvarts handel på Stockholmsbörsen har den backat med nästan tre procent.