Cementfabriken i gotländska Slite är en av Sveriges absolut största koldioxidbovar då den står för tre procent av Sveriges samlade utsläpp.
År 2030 är dock detta tänkt att förändras. Heidelberg Cement-koncernen, där svenska Cementa ingår, aviserar nu ett förändringsarbete där 1,8 miljoner ton koldioxid ska kunna fångas in och därefter transporteras till en permanent lagringsplats flera kilometer djupt ner i berggrunden.
– Vi har bestämt oss för att satsa fullt ut för att få en anläggning på plats till 2030. Vi vill bli en föregångare och tekniken finns redo, säger Giv Brantenberg, vd för Heidelberg Cement Norra Europa.
Norsk fabrik
Planer har funnits en längre tid men att man nu väljer att gå vidare med i första hand en förstudie handlar om koncernens etablering av en liknande fabrik i norska Brevik, vilket man kan dra nytta av.
Någon prislapp för satsningen vill inte företaget avslöja utöver att förstudien bedöms kosta 25 miljoner kronor. Däremot finns utmaningar i form av ökade krav på elförsörjning, något som inte är klarlagt ännu.
— Det är en avgörande del och kommer att krävas ett femdubblat behov. Vi har självklart en löpande dialog med energiministern och myndigheter och jag upplever att man har god förståelse och ser sin roll. Men vi vill signalera att accelerera arbetet, säger hållbarhetschefen Karin Comstedt Webb på en pressträff angående utbyggnaden av elnätet.
Två kablar bör bli tre
I nuläget finns två elkablar mellan Gotland och fastlandet. Svenska kraftnät har tidigare uppgett att dessa två behöver genomgå teknisk förnyelse under 2030–2040 men framförallt att en förstärkning i form av ytterligare en ledning behövs. Planen är att påbörja en utredning kring detta under tredje kvartalet 2021.
Utan ett tillskott är dock inte satsningen på den nya fabriken möjlig enligt Karin Comstedt Webb.
– När vi ska fatta ett investeringsbeslut bör ledningen vara på väg, säger hon.
Näringsminister Ibrahim Baylan (S) applåderar samtidigt satsningen:
– Jag är väldigt glad och stolt över ett näringsliv som är aktivt och inte som i andra länder ser problem utan möjligheter, säger han.