Embracer laddar upp för nya förvärv

Spelutvecklaren Embracer Group fyller på kassan med 7,6 miljarder i en riktad nyemission. Vd Lars Wingefors laddar upp för nya förvärv och kan efter kapitaltillskottet nu även räkna med pensionsfonden Alecta som storägare.

Embracer fortsätter leta nya spelföretag att köpa upp. På bilden "Metro: Exodus", ett av omkring 220 varumärken som bolaget äger.

Embracer fortsätter leta nya spelföretag att köpa upp. På bilden "Metro: Exodus", ett av omkring 220 varumärken som bolaget äger.

Foto: 4A Games/Deep Silver/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-18 04:21

Förutom Alecta fanns Canadian Pension Plan med som grundplåt i emissionen, tillsammans med en grupp befintliga ägare.

Kapitaltillskottet ska i första hand gå till förvärv.

– Vi letar efter tilläggsförvärv till våra befintliga grupper. Då är det oftast nya utvecklingsstudior, som gör enskilda spel. Ganska ofta är det redan existerande externa utvecklare, där vi köper in varumärket och studion, säger Lars Wingefors.

Ett antal diskussioner

Men det kan också bli fler förvärv av mer etablerade konkurrenter, som köpen av Gearbox och Easybrain i februari i år, som blir nya operativa enheter i Embracer Group.

– Vi har ett antal diskussioner löpande med den typen av större bolag. Där tittar jag väldigt mycket på personerna bakom, entreprenören, att det finns en person eller ett team som har en hög ambition och vill jobba långsiktigt, säger Wingefors.

Förvärvsjakten pågår främst i Europa och Nordamerika.

– Jag är övertygad om att vi en dag tar några steg i Asien, men det finns otroligt mycket kvar att göra i våra hemterritorier så att säga, säger Wingefors.

Embracer tillhör de aktier på Stockholmsbörsen som lyft allra mest i pandemins spår. Aktien kostade drygt 70 kronor före pandemin och avslutade 2020 på 196:60 kronor.

Efter nyemissionen sjunker Embracer-aktien knappt en procent på Stockholmsbörsen. Detta hänger samman med nyemissionens utspädningseffekt på 7,8 procent på aktiekapitalet och på kursen 222 kronor per aktie ligger den kvar en bra bit över teckningskursen i emissionen på 210 kronor.

För att bygga nya värden

Embracer-aktien har efter rallyt 2020 gått upp i linje med Stockholmsbörsen i år. Detta trots stigande marknadsräntor och en så kallad sektorrotation på börsen – där investerare sålt tillväxtbolag i tekniksektorn och i stället köpt aktier i traditionella cykliska bolag.

– Det har varit en sektorrotation och den har även drabbat oss, säger Wingefors.

– Men vi tar in de här pengarna på en kurs som är högre än vad den var vid nyår och nu kan vi allokera det här kapitalet för att bygga nya värden, tillägger han.

Enligt Wingefors är det än så länge långt ifrån någon loppmarknad när det gäller förvärv i spelsektorn, trots den omtalade sektorrotationen. Börsintroduktion är fortfarande ett alternativ för många av de potentiella förvärvsobjekten och detta håller uppe prisnivån.

Wingefors lyckades sälja av sina aktier innan bubblan sprack för drygt 20 år sedan. Och han känner nu en viss oro när han analyserar hur de massiva penningpolitiska stimulanserna runt om i världen påverkar tillgångsvärden i dag.

– Det finns väldigt mycket kapital där ute. Det är en väldigt låg ränta. Och det trycks väldigt mycket pengar. Men det är en verklighet jag får hantera och använda till vår fördel på något sätt, säger Wingefors.

– Det kan göra mig lite orolig, tillägger han.

Fortfarande offensiv fas

Men Embracer Group har ett stabilt kassaflöde och säljer produkter som efterfrågas oavsett konjunktur, enligt Wingefors.

– Jag är trygg i vår affär.

– Sedan kan jag notera de värderingar som cirkulerar på vissa typer av bolag, inklusive i vår bransch, där det finns mycket kortsiktig girighet och förväntan om att tjäna snabba pengar.

TT: Är vi på väg in i en konsolideringsfas i spelbranschen?

– Det har varit lite frostigt för techbolag de gångna veckorna, men jag skulle inte vilja kalla det en konsolideringsfas. Jag tycker fortfarande vi är i en ganska offensiv fas där det finns riskvilligt kapital och många nya aktörer som kommer in.

Rättat: I en tidigare version av texten angavs fel belopp för hur mycket emissionen inbringade.

Fakta: Emissionen drog in 7,6 miljarder kronor

Själva budgivningen på de 36 miljoner nya B-aktierna i Karlstadbaserade Embracer Group som fanns att köpa i emissionen var över på någon timme. Teckningskursen hamnade till slut på 210 kronor per aktie.

Detta är något lägre än stängningskursen i onsdags, på 224 kronor, men över kursen vid årsskiftet på strax under 200 kronor.

Emissionen drog totalt in 7,6 miljarder kronor brutto och den har en utspädningseffekt på 7,8 procent av antalet aktier i Embracer Group.


Fakta: Värderat till över 100 miljarder

Embracer Group hette tidigare THQ Nordic och listades på First North 2016. Börsvärdet när aktien introducerades låg på 1,4 miljarder kronor.

Fem år senare är bolaget värt över 100 miljarder kronor.

Embracer med spelstudior och utgivare som THQ Nordic, Koch Media, Saber Interactive och Coffee Stain, har på senare år blivit en av tungviktarna inom spelindustrin, framför allt i segmentet för spel med medelstor budget, så kallade AA-spel.

Totalt finns 59 utvecklingsstudior med 5 500 anställda i gruppen, vars huvudkontor ligger i Karlstad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!