Embracer rapportrusade på börsen

Embracers aktie lyfte kraftigt efter att den Karlstadsbaserade spelkoncernen presenterat sitt bokslut. Bolaget klår förväntningarna både vad gäller försäljning och vinst och målar upp en ljus bild av den närmaste framtiden.

Mer spelande under pandemin har gett ett rejält lyft till spelutvecklaren Embracer, baserad i Karlstad. Arkivbild

Mer spelande under pandemin har gett ett rejält lyft till spelutvecklaren Embracer, baserad i Karlstad. Arkivbild

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-05-20 18:36

När börsen stängde på torsdagen hade aktien stigit över 11 procent.

Embracers vd och grundare Lars Wingefors säger på en webbsänd presskonferens att han särskilt gläds åt den framgångsrika lanseringen av spelet "Valheim", som sålde mer än 6,8 miljoner exemplar under kvartalet.

För det innevarande första kvartalet i Embracers brutna räkenskapsår räknar bolaget med att det kommer att säljas ytterligare upp till 1,2 miljoner exemplar av "Valheim".

Nya spel för miljarder

Totalt ligger Embracers prognos på att färdigställa nya spel till ett värde av 300–350 miljoner kronor under kvartalet. För hela det nya räkenskapsåret, som avslutas i mars 2022, ligger prognosen på att färdigställa totalt 90 spelprojekt till ett värde av 2,8–3,3 miljarder.

– Lönsamheten var stark, säger Wingefors, och pekar på de kraftiga vinstlyften i årstakt i bokslutet.

– Drivkraften bakom rekordresultatet kom främst från fantastisk försäljning av spelet "Valheim", tillägger han.

Den organiska tillväxten för affärsområdet Games mätt i konstant valuta uppgick till 85 procent, medan antalet pågående spelutvecklingsprojekt nådde nytt rekord med 160 stycken. I affärsområdet ingår spelframgångar som "Darksiders" och "World war Z".

Bolaget har sedan i början av 2021 uppnått ett marknadsvärde på över 100 miljarder kronor och fyllde i mars på kassan för mer förvärv med en nyemission på 7,6 miljarder kronor, där bland annat pensionsfonden Alecta deltog.

Siktar på börsen

Embracers aktie har varit en av de största pandemivinnarna i Stockholm. Den First North-noterade aktien rusade uppåt med 180 procent under 2020 och fortsatte uppåt med ytterligare 37 procent till en historisk toppnotering på nästan 270 kronor den 3 maj.

Men sedan dess har vindarna vänt. Kursuppgången hittills i år, inklusive torsdagens kurslyft, ligger nu på nästan 24 procent.

Embracer meddelade i februari att man siktar på börsnotering på en reglerad marknad inom tre år. Enligt Lars Wingefors lutar det åt att det blir notering på Nasdaq Stockholmsbörsen, men han utesluter inte dubbelnotering eller notering på en utländsk börs.

Fakta: Bättre än väntat av Embracer

Embracer redovisar ett rörelseresultat enligt måttet ebitda på 1 173 miljoner kronor för det fjärde kvartalet i bolagets brutna räkenskapsår. Det kan jämföras med ebitda-resultatet på 495 miljoner kronor under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Nettoomsättningen steg till 2 404 miljoner, mot 1 339 miljoner ett år tidigare.

Analytiker hade i snitt räknat med en fördubblad ebitda-vinst på 1 060 miljoner och en nettoomsättning på cirka 2 390 miljoner under det senast avslutade kvartalet, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Refinitiv.

Källa: Embracer, Refinitiv

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!