För en global koncern som Ericsson med verksamhet i närmare 200 länder så följer mycket resande för de anställda. Men det kommer bli betydligt mindre av den varan även när tiderna blir normala igen. Pandemin har medfört nya arbetssätt, enligt Ericssonchefen Börje Ekholm.
– Vår ambition är att kraftigt minska resandet. Det är bra för livskvalitén för våra medarbetare, det är bra för miljön. Så jag är övertygad om att vi kommer att använda de digitala hjälpmedel som finns, säger han.
– För oss skulle jag säga att om vi kan halvera resandet så vore det väldigt bra.
Halverar halvering
Även rese- och hotellbranschen är till stor del medvetna om att de gamla tiderna förmodligen inte kommer tillbaka. Men riktigt så illa, ur affärsresebranschens synvinkel, som Ericsson skissar på behöver det inte bli.
– Jag tror inte, totalt sett, att det kommer att halveras, utan snarare 20–30 procent vilket också är väldigt mycket, säger Didrik von Seth, generalsekreterare för resebranschorganisationen SRF.
Trenden är glasklar – resandet kommer att gå ner när de digitala verktygen har upptäckts alltmer. Och det handlar till stor del om att kunna spara tid, enligt Didrik von Seth.
– Affärsresandet kommer att påverkas negativt av de här kortare mötena, som tar mycket tid framför allt, att behöva ägna en hel dag åt ett möte som tar två timmar, säger han.
Klingar av
Och även hotellen, framför allt i storstäderna, är beroende av affärsresenärerna, enligt Didrik von Seth. Men de fysiska mötena kommer att ha fortsatt betydelse.
Didrik von Seth påminner om effekterna av terrorattackerna i New York 11 september 2001. Då gick affärsresandet ner väldigt kraftigt med hänvisning till säkerhet och att det gick att kapa kostnaderna – men var ett år senare i stort sett tillbaka på samma nivåer igen. Det tror han inte nu, men däremot att pandemieffekterna kommer att klinga av en del med tiden.