Katastrofsiffrorna har avlöst varandra under våren när det handlar om allt från handel till industri och arbetslöshet. Men inom telekomvärlden får pandemin inte speciellt stor påverkan.
– Vi har en bra motståndskraft mot pandemin. Det är en hemsk omvärld där många påverkas negativt men samtidigt är behovet av uppkoppling väldigt stort, säger Ericssons vd Börje Ekholm.
Åtta av tio anställda arbetar hemifrån, men inte heller det har försvårat speciellt mycket.
– Det har haft väldigt liten påverkan, vår leveransmaskin har fungerat väldigt bra. Resebegränsningarna har dock gjort det lite komplicerat och gjort att vi tappat lite försäljning, säger Börje Ekholm.
Ökad vinst
Rörelsevinsten steg till 3,9 miljarder kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 3,7 miljarder kronor motsvarande period i fjol. Rensat för engångsposter steg vinsten med 18 procent.
Intäkterna för telekomjätten uppgick till 55,6 miljarder kronor, jämfört med 54,8 miljarder kronor ett år tidigare. Lönsamheten, mätt som bruttomarginal, steg också, från 36,6 procent till 37,6 procent. Ericsson står fast vid de långsiktiga målen för 2020 och 2022.
Vinsten var klart bättre än väntat och aktien stiger omkring sju procent i börsöppningen. Aktieanalytikerna hade i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 3,36 miljarder kronor, enligt Reuters sammanställning. För intäkterna var snittprognosen 55,3 miljarder kronor.
– Det är en väldigt stark rapport, man lyckas väsentligt bättre än väntat. Samtidigt hålls kostnaderna tillbaka. Ericsson går som tåget, säger Daniel Djurberg, telekomanalytiker på Handelsbanken.
Aktien rusar tio procent efter rapporten.
"Ingen framför"
Ericsson har nu 99 5G-kontrakt i hela världen, enligt vd:n. Utbyggnaden av nästa generations mobilnät har varit en politiskt het potatis, och blivit en del av den frostiga relationen mellan USA och Kina genom Ericssons kinesiska konkurrent Huawei. På frågan om hur orolig han är av en ökad politisering av 5G-frågan är Ericssonchefen diplomatisk.
– Det är alltid oroande. Men jag brukar säga att politik är för andra, vi fokuserar på kunden och att lösa dennes problem.
TT: Är er teknikportfölj inom 5G bäst i branschen?
– Vår ambition är att vara teknikledande, vi måste ha en ledande position där. I dag ser vi i alla fall att det inte är någon tydligt framför oss.
Ericsson satsar stort på Kina och har under kvartalet stärkt sin position där, till priset av lägre vinstmarginaler. Frågan är vilken roll bolaget kan spela i Kina framöver.
– Om Kina av geopolitiska skäl vill straffa europeiska bolag kan det i värsta fall göra att Ericsson förlorar en hel del omsättning. Men man är inte beroende av Kina ur ett lönsamhetsperspektiv, snarare tvärtom, säger Daniel Djurberg.
– På sikt kommer Kina vara mycket intressant, det är så stora kontrakt och man kan effektivisera när man tagit de initiala kostnaderna.