Ericssons vd tror på mera hemmajobb

Räkna med betydligt mera hemmajobb i framtiden. I alla fall om du jobbar på Ericsson. Vd:n Börje Ekholm spår en rejäl förändring för kontorsarbetare.

Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.

Ericssons vd Börje Ekholm. Arkivbild.

Foto: Henrik Säll/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-26 18:07

Telekomjätten Ericsson med 100 000 anställda världen över har precis som många andra företag helt fått tänka om när det gäller kontorsarbete som effekt av pandemin. Hemmajobb har blivit en realitet och så kommer det att se ut även i framtiden enligt Ericssons vd.

I samband med bolagets aktieägardialog i anslutning till bolagsstämman lyfte Ekholm själv ämnet och fick dessutom följdfrågor under det digitala mötet.

– Kontor kommer inte helt att försvinna. Vi har fortsatt behov av att mötas, men framtidens kontor kommer att se annorlunda ut, säger Ekholm och fortsätter:

– Tidigare var det kontoret först, i framtiden kommer det att vara visuellt först. Vi ser att våra medarbetare kommer att vara ungefär hälften av tiden på kontoret.

Förändrad roll

Kontorets roll förändras därmed enligt Börje Ekholm. Från att tidigare varit en arbetsplats kommer det i stället att främst fungera som en mötesplats när mindre yta används för arbetsplatser och mer för möten.

– Många arbetsuppgifter kan göras på distans och görs till och med bättre på distans. Man kommer att vara på kontoret för att skapa upp nya projekt och kommunikation, men det kommer också att att ställa krav på att göra kontoret en attraktiv plats att gå till.

Ett investeringsår

Gällande 2021 ur företagsekonomisk synvinkel tror Ekholm på en stark utrullning av 5G, men efter ett väldigt ekonomiskt starkt 2020 kommer det att se lite annorlunda ut nu.

– 2021 kommer att bli ett investeringsår, våra marginaler kommer att påverkas negativt. Vi tar ett steg tillbaka för att snabbare kunna accelerera framåt, säger han.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel siffra för hur många anställda Ericsson har världen över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!