Experten skeptisk till 5G:s betydelse

Både Tele2 och Telia har i dagarna lanserat 5G-nät i Sverige – men någon större skillnad kommer inte märkas för den vanliga mobilanvändaren. Det anser Jens Zander, professor i radioteknik vid KTH.

Mobilsurf på sociala medier – då spelar det ingen större roll om det är via 4G eller 5G. Arkivbild.

Mobilsurf på sociala medier – då spelar det ingen större roll om det är via 4G eller 5G. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-25 19:25

Innovation, digitalisering, eller varför inte revolution. Löften haglar när telekombolagen själva beskriver vilken förändring nästa generations mobilnät – 5G – kommer att innebära.

Men den genomsnittliga mobilsurfaren kommer knappt att märka någon skillnad, i alla fall inte i början.

– Problemet är att det inte finns några prylar, ytterst få har tillgång till 5G. Dessutom är det en teknik som riktar in sig mot länder där man har stora kapacitetsbehov. I Sverige, som är ganska glesbefolkat, finns inte det behovet, säger Jens Zander.

Snabbare och stabilare

Den nya tekniken kan dock göra uppkopplingen snabbare och mer stabil. Och ett 5G-system med låg fördröjning och hög tillförlitlighet kommer att få stor betydelse för industrin, inte minst för robotar och självkörande fordon. Men Jens Zander vänder sig emot beskrivningen av 5G i industrin som en revolution.

– Telekomleverantörerna vill gärna måla upp det som en revolution för att sälja prylar. Men digitaliseringen av industrin har pågått i 30 år och 5G är en del av den.

Kan bli lägre priser

Däremot blir det stor skillnad för operatörerna. I stället för att det behövs ett skåp med elektronik ute vid masterna räcker det med en sändare som skickar information till en datacentral. Det här blir billigare att bygga, och framför allt att underhålla, för operatörerna. Utvecklingen åt det här hållet har redan kommit ganska långt, men 5G underlättar det ytterligare.

– Indirekt kommer det också konsumenterna till gagn genom lägre priser när kostnaderna sjunker, säger Jens Zander.

Den tydligaste baksidan med 5G är att komplexiteten och därmed riskerna ökar.

– Det är baksidan med "mjukvarufieringen" och att allt finns i molnet. Det är miljoner rader med kod det handlar om, säger Zander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!