Expertens råd – så slipper du skulder

Antalet unga som ansöker om skuldsanering har fördubblats under första halvan av 2020 jämfört med samma period förra året. Ta hand om din ekonomi som du tar hand om dina tänder, tipsar experten.

Lägg tid på att förebygga ekonomiska problem, precis som du förebygger problem med tänderna när du borstar dem. Arkivbild.

Lägg tid på att förebygga ekonomiska problem, precis som du förebygger problem med tänderna när du borstar dem. Arkivbild.

Foto: Isabell Höjman/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-16 06:15

Antalet ansökningar till Kronofogden om skuldsanering ökar och allra mest ökar den bland unga mellan 18 och 34 år.

– De som är unga i dag lever i ett annat samhälle än många gjort tidigare. Det finns fler lockelser och det är lättare att trilla dit och få ekonomiska problem i dag, skulle jag säga, säger Margareta Lindberg, utredare på Konsumentverket.

Privatekonomi handlar mycket om att balansera inkomster och utgifter för att undvika att bli skuldsatt. Prio ett för unga med osäkra inkomster är att inte binda upp sig på många fasta utgifter, säger Margareta Lindberg.

– Man kanske har vikariat eller tidsbegränsad anställning vilket gör att man inte riktigt vet vilka inkomster man har framåt. Då gäller det att inte skaffa sig massa fasta utgifter som abonnemang och lån.

Som att borsta tänderna

Ett annat tips är att hålla lika bra koll på sin ekonomi, som på sina tänder.

– Vi svenskar är duktiga på att borsta tänderna, det gör vi flera minuter varje dag och det gör vi för att förebygga problem med tänderna. Det vi behöver göra är att lägga tid även på vår ekonomi.

På Konsumentverkets hemsida finns Budgetkalkylen som kan användas för att skapa en personlig budget, men man kan lika gärna använda ett vanligt excelark, säger Margareta Lindberg.

– Det kanske låter tråkigt men det gör det betydligt enklare att planera för att kunna betala. Han man sina autogiron med i budgeten så blir man påmind om dem också och kan utvärdera vilka man behöver och om något kan sägas upp.

Skäms inte

Låna inte pengar för att lösa ekonomiska problem, är ett annat tydligt råd.

– Då hamnar man i ett ekorrhjul där man måste ta nya lån för att betala gamla lån. Det gör att man till slut sitter med ett skuldberg man inte kan betala tillbaka, säger Margareta Lindberg.

Man ska dessutom alltid tänka på att inte konsumera för pengar man inte har. Statistik från Kronofogden visar att konsumtionslån ökar.

– Det finns oerhört mycket lockelser, men har man inte råd då ska man inte köpa. Utgå ifrån vad du har för inkomster, det ska styra vad du köper.

Att gå till familj och vänner och prata om sina ekonomiska problem kan kännas svårt. Men det finns mycket att vinna.

– Vi svenskar styrs av skuld och skam, man ska klara sig själv. Men ta hjälp i tid. Det behöver inte handla om att be om pengar – be om råd. Fråga någon du litar på hur du ska göra om du får inkassokrav, eller fråga hur du ska prioritera i din budget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!