En procent av Danske Banks 2 100 kunder med Gamestop-aktier i aktieportföljen hade i slutet av februari i snitt tjänat 1,3 miljoner kronor på de kraftiga kursrörelserna.
– Men ingen av den procenten kom in som Gamestop-ägare efter att hajpen startade. Det var kunder som råkade äga aktien innan det här drog igång i sociala medier, säger Maria Landeborn, sparekonom och strateg på Danske Bank.
De värst drabbade
Andelen förlorare var betydligt större, enligt Danske Banks kartläggning. Tre fjärdedelar av bankens kunder med Gamestop-aktier hade i slutet av februari förlorat 25 procent av det de satsat på aktien. De värst drabbade hade förlorat 85 procent och snittförlusten låg på 14 000 kronor.
– När småsparare i Sverige fick nys om det här hade aktien redan stigit kraftigt. Då är chansen ganska liten att tjäna större pengar, säger Landeborn.
Vid sidan den lilla klicken extrema vinnare och den stora massan förlorare klarade sig drygt en femtedel av Gamestop-ägarna i Danske Bank med svagt positiv avkastning på sitt Gamestop-innehav under perioden, medan 3 procent hade en avkastning på i snitt 200 000 kronor.
Yngre män dominerade bland Danske Banks Gamestop-spekulanter. Majoriteten var i åldern 18–30 år och 94 procent var män.
Rusade med 1 700 procent
Hajpen kring det New York-noterade spelbutiksbolaget Gamestops aktie tog fart i slutet av januari. Aktien rusade med ofattbara 1 700 procent på några dagar – för att sedan rasa snabbt.
Den enorma kursrörelsen uppåt förklaras av att en våg av småsparare samtidigt gick in och lade stora mängder köporder, bland annat inspirerade av inlägg på forumet Wallstreetbets på plattformen Reddit och i andra sociala medier.
Till saken hör att Gamestop-aktien inför köpvågen var hårt blankad av hedgefonder, det vill säga hedgefonderna hade satsat stora pengar på kursfall för Gamestop-aktien. Men när kursen i stället steg kraftigt tvingades hedgefonderna till slut överge sina blankningspositioner och köpa aktien för att täcka sina förluster – vilket gav en extra hävstång till kurslyftet.
– Gräsrotsrörelsen som ville göra uppror mot kapitalet på Wall Street har farit mer illa än kapitalet, med undantag för någon enstaka hedgefond, säger Landeborn.
Bäddat för spekulationsbubblor
Hon tillägger att troligen tjänade andra hedgefonder på att gå in och blanka aktien när den låg på topp.
Hon tror att börser på rekordnivåer och den ovanligt höga riskaptiten på marknader runt om i världen bäddar för nya spekulationsbubblor och mer marknadsturbulens framöver.
– Men förhoppningsvis blir småspararna mer luttrade och försiktiga med att haka på sådant här än vad de var när det gäller Gamestop.