Fastighets-vd: Markbrist det stora problemet

Visst är det bra med regler som gör det lättare att komma fram till en hyra. Men det stora problemet för bostadsbolagen är bristen på byggbar mark, enligt en fastighets-vd.

Marktillgången är problemet, enligt fastighetsbolaget Hebas vd. Arkivbild.

Marktillgången är problemet, enligt fastighetsbolaget Hebas vd. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-06-04 20:28

På fredagen presenterades förslaget om fri hyressättning i nyproducerade bostäder av utredaren Kazimir Åberg. Det innebär att hyresvärden inom vissa gränser kan ta ut högre hyror för bostäder i nyproduktion. Syftet är få fart på byggandet och därmed minska bostadsbristen.

Patrik Emanuelsson, vd för fastighetsbolaget Heba, som verkar i Stockholmsområdet, tycker att förslaget om fri hyressättning i nyproduktion är bra.

– Allt som gör att det går snabbare att komma fram till en uppgörelse är åt rätt håll, säger han.

I dag använder Heba ofta den så kallade presumtionshyran vid nyproduktion, berättar han.

– Den baseras på kostnader och att få ihop kalkylen, sedan kan den justeras enligt mallar från Hyresgästföreningen. Men man låser in hyran i 15 år, och den får inte användas som jämförelse vid bruksvärdeshyror.

– Allt som leder till att vi kommer ifrån det här vansinniga sättet är bra.

Skulle bygga mer

Patrik Emanuelsson kan dock inte säga att det nya hyressättningsförslaget automatiskt kommer att leda till ökat byggande.

– Problemet i dag är mark. De flesta seriösa aktörer bygger så mycket de kan, men det finns inte tillgång på mark.

Kanske kan man undra om möjligheterna till högre hyror i nyproduktion kan göra att kommuner och markägare ser sin chans att även höja priserna på marken för hyresrätter, så att priserna drivs upp.

– Så skulle det kunna vara. Men problemet är marktillgången. Vi är väldigt många som skulle bygga mer om det fanns mark att bygga på.

Emanuelsson konstaterar att det finns ett tak för hyror, även i nyproduktion. Folks inkomster gör att det inte går att sätta hur höga hyror som helst.

– Jag skulle inte känna jätteoro för höjda hyror. För den breda massan finns ett tak, säger han.

Niklas Ohldin, regionchef på Magnolia bostad för västra Sverige, tycker att förslaget är ett litet steg i rätt riktning.

– Alla åtgärder som syftar till att lösa bostadskrisen är välkomna, säger han.

Ingen dramatik

Men förslaget kommer inte att innebära någon dramatik, tycker han, så länge den fria hyressättningen inte berör hela marknaden.

– Vi har 2 000 bostäder som vi tar fram nu i mitt område. Jag upplever att i de projekt vi har så har vi marknadsprissättning i dag. Men allt som syftar till att lösa krisen är bra, generellt sett.

Han tror möjligen att effekten kan bli att en helt ny hyresmarknad öppnar sig i Sverige.

– Det kan bli extremt dyra lägenheter i mycket centrala lägen för dem som har råd att betala. Men vi bygger inte där, säger Ohldin.

Bakgrund: Förslag om fri hyressättning i nyproduktion

Förslaget om fri hyressättning i nyproduktion presenterades på fredagen, och är mycket omdiskuterat. Bland annat har Vänsterpartiet hotat att fälla regeringen om marknadshyror införs.

Det är tänkt att gälla nyproduktion från den 1 juli 2022 eller då lagstiftningen träder i kraft.

Hyresvärd och hyresgäst får avtala om hyran inför en flytt men i praktiken blir det värden som bestämmer hyran.

Den ska dock inte "väsentligt överstiga" hyran för liknande lägenheter. Den får heller inte höjas mer än en gång per år och ska inte överstiga inflationen i konsumentprisindex.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!