FI-chef stämmer i bäcken – glöm utdelning i år

Beskedet står fast – bankerna bör inte ge aktieutdelning, åtminstone året ut. –Det finns en diskussion om att ekonomin nu går så oerhört mycket bättre, då är det vår skyldighet att kommunicera vad vi tycker, säger Finansinspektionens chef Erik Thedéen till TT.

FI:s generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.

FI:s generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-01 13:40

Det kliar nog i bankernas styrelserum. Coronakrisen har hittills inte påverkat bankernas finanser särskilt hårt och kassorna är välfyllda – pengar finns för att nu ge utdelning efter att styrelserna i våras sköt på frågan till hösten.

– Det finns pengar att dela ut, givet bankens starka kapitalsituation, men det ekonomiska läget är osäkert, sade Swedbanks vd Jens Henriksson till TT härom dagen.

Även vissa bedömare som TT tidigare talat med tror att storbankerna liksom andra bolag förbereder en utdelningsvåg i höst.

Max motståndskraft

Men det ekonomiska läget är fortfarande extremt, enligt Finansinspektionen. Och Thedéen vill stämma i bäcken. Han har sagt det förut, senast i försomras, och nu säger han det igen. Bankerna ska inte betala ägarna i aktieutdelning.

– Grundinställningen är att vi inte har ändrat uppfattning. Bankerna bör ha maximal motståndskraft i den kanske mest extrema utvecklingen vi har haft i svensk ekonomi, säger Erik Thedéen.

Hans besked gäller, "åtminstone fram till årsskiftet".

– Har vi en mer säker och stabil utveckling efter årsskiftet, ja, då är det inte läge för oss att ha den här typen av rekommendationer kvar.

Ingen egentlig makt

Men någon egentlig makt har inte Finansinspektionen.

– Nej, det är en stark rekommendation och jag förutsätter att bankerna lyssnar, säger Thedéen.

En viktig osäkerhetsfaktor är bankernas stora utlåning till den kommersiella fastighetssektorn som generellt har fler outhyrda lokaler än innan krisen, och som fått dyrare finansiering och där värdet på fastigheterna har skrivits ner ordentligt.

– Än så länge finns ingen dramatik i detta, men det är något som bankerna och vi måste hålla ögonen på. Går det i fel riktning så är det viktigt för bankernas stabilitet, för bankerna har en mycket stor del av deras utlåning till den här sektorn, säger Thedéen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!