Riksbanken, ansvariga ministrar och Finansinspektionen har starkt avrått storbankerna att dela ut fjolårets mångmiljardvinster till aktieägarna, med hänvisning till det mycket osäkra läget i svensk ekonomi. Än så länge har bankledningarna lyssnat, men de har å andra sidan hållit öppet för att återkomma med extrastämmor i höst och då betala utdelning.
Säger nej
Det säger Finansinspektionens (FI) chef Erik Thedéen tydligt nej till.
– De bör vara tydliga och helt ställa in utdelningarna i år, säger han på en pressträff där myndighetens stabilitetsrapport presenteras.
I ett scenario målar FI upp ett läge där bankerna hamnar under de uppställda kapitalkraven om kreditförlusterna ökar och ägarna får utdelning.
I rapporten i övrigt sammanfattar FI läget med att riskerna i den svenska ekonomin är stora, men i nuläget finns ingen finanskris.
Arbetslöshet drar i väg
Hushållen har överlag hyfsat motståndskraft även om arbetslösheten drar i väg ytterligare. FI konstaterar att omkring 111 000 bolånekunder, eller ungefär en femtedel av de som berörs av kravet, har fått amorteringsfrihet hos de svenska storbankerna sedan myndigheten beslöt att ta bort kravet på amorteringar under krisen. Det skulle frigöra pengar när hushållen riskerar arbetslöshet.
Men antalet är lägre än förväntat, framför allt har ansökningarna avtagit mot slutet.
"Såväl räknat i antal som i lånevolym ligger ansökningarna under vad bankerna hade förväntat och utgör fortfarande en mycket liten andel av den totala bolånestocken", skriver FI i rapporten.