Finansministern: Stor statsbudget med jobbfokus

Finansminister Magdalena Andersson (S) aviserar en ovanligt omfattande statsbudget. Hon vill att den framför allt ska bekämpa en stigande arbetslöshet.

Finansminister Magdalena Andersson (S) aviserar en annorlunda statsbudget.

Finansminister Magdalena Andersson (S) aviserar en annorlunda statsbudget.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-08-19 17:25

– Så det blir tydligt jobbfokus i höst, säger Magdalena Andersson till TT.

Finansministern uppger att statsbudgeten som nu förhandlas fram mellan S, MP, L och C blir annorlunda.

– Det är klart att den kommer att vara mer omfattande än en vanlig budget, säger Andersson.

Hon ser stora behov av åtgärder som sätter fart på ekonomin efter coronakrisen och skapar fler jobb.

– Riksbanken har begränsade muskler. Vi gick in den ekonomiska krisen med ett väldigt lågt ränteläge och då är det klart att finanspolitiken behöver spela en större roll för att ta oss igenom den här krisen, säger Andersson.

Satsa på det offentliga

Konjunkturinstitutet har bedömt att budgeten kommer att innehålla nya åtgärder för 80 miljarder kronor 2021.

– Vi ska titta på de senaste prognoserna och då ska vi göra bedömning av hur stor budgeten ska vara, säger finansministern.

Arbetslösheten var i slutet av juli 9,2 procent jämfört med 6,9 ett år tidigare. Andersson varnar för att arbetsmarknaden kanske ännu inte nått botten. Hon understryker att en hög sysselsättning är viktig för att Sverige ska ha råd med en hög kvalité i välfärden.

Andersson vill framförallt satsa på offentliga investeringar och offentliga verksamheter i statsbudgeten. Hon understryker att det är sådana åtgärder som är effektivast för att få upp sysselsättningen.

Mer personal?

Coronakrisen har visat på brister i äldreomsorgen.

TT: Blir det satsningar på mer personal till äldreomsorgen ?

– Vi är inte där än att jag kan ge den typen av besked, men i ett läge där skatteintäkterna faller i kommuner och regioner på grund av den ekonomiska krisen, så vill vi inte ha ett läge där det sker massuppsägningar i skola, vård och äldreomsorg, säger Andersson.

TT: Finns det risk för det?

– Om man inte ser till att stötta kommuner och regioner i den här situationen då är det klart att det finns en sådan risk

Kommuner och regioner har på grund av coronakrisen fått ett tillskott på 26 miljarder kronor i generella statsbidrag i år. Av dem är 12,5 miljarder permanenta och ligger kvar för kommande år.

Finansministern kan inte redan nu ge besked om ytterligare höjningar behövs.

– Vi har varit tydliga med att vi kommer att göra nya bedömningar i höst, säger hon.

Tveksam till L-förslag

När det gäller offentliga investeringar för att skapa jobb så kan det handla om satsningar på till exempel järnvägar och grön teknik.

– Vi ska ställa om Sverige till ett klimatsmart samhälle så det är klart att om man kan tidigarelägga sådana investeringar nu i en ekonomisk kris så skapar det jobb här och nu, säger finansministern.

– Det gäller att hitta sådant som är möjligt att göra redan nästa år.

Liberalerna driver i budgetförhandlingarna skattesänkningar på 30 miljarder.

– Jag vill så klart använda skattepengarna på det som är mest effektivt för att skapa jobb, säger finansministern och syftar på offentliga investeringar.

TT: Kan inte sänkt bolagsskatt och sänkta arbetsgivaravgifter skapa många jobb?

– Forskningen tyder på att offentliga investeringar och konsumtion är än mer effektivt, säger Andersson.

Skatter sänks

Hon är dock ödmjuk inför budgetförhandlingarna.

– Jag är väl medveten om att vi inte har egen majoritet. För att vi fyra ska komma överens så är det klart att alla partier kommer behöva få sätta sin prägel på budgeten, säger Andersson.

Det kommer att bli skattesänkningar i budgeten. Till exempel är de fyra partierna som ingått januariöverenskommelsen, överens om att rut-avdraget ska utvidgas.

Dessutom ska hushållen kompenseras för höjda miljöskatter, i enlighet med vad som står i januariöverenskommelsen om grön skatteväxling.

– Vi har höjt en del miljöskatter, men ännu har svenska skattebetalare inte fått återbetalning i form av skattesänkningar. Det kommer vi naturligtvis att göra, säger Andersson.

Mer till kultur?

Vilken typ av skattesänkningar det blir är inte klart, men regeringen har bland annat skickat ett förslag på sänkt inkomstskatt på remiss.

TT: LO kräver att den tillfälliga höjningen av a-kassan permanentas.

– Det är en av många diskussioner vi kommer att ha om den här budgeten, säger Andersson.

TT: Men vill du permanenta höjningen?

– Jag budgetförhandlar inte via medier.

Konjunkturinstitutet bedömer att alla tillfälliga krisåtgärder i år kostar staten nära 160 miljarder kronor. Två sektorer som ropar på ännu mer hjälp är kultur och idrott.

TT: Kan kultur och idrott få mer krisstöd?

– Det är en diskussion som vi så klart kommer att ha. Där är min bedömning att väldigt många ser behoven inom både kultur och idrott och det är många kulturarbetare som har en väldigt utsatt position. Att ha en kultursektor är en viktig del i ett civiliserat samhälle, säger finansministern.

Rättad: I en tidigare version fick det generella statsbidraget till kommuner och regioner i år på grund av pandemin fel belopp.

Finansminister Magdalena Andersson (S).
Finansminister Magdalena Andersson (S).
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!