Finansministern: Storbritannien förlorar mest

De trassliga förhandlingarna med Storbritannien efter brexit hänger som en skugga över EU:s finansministrar vid helgens möte i Berlin.
–Mycket olyckligt, konstaterar finansminister Magdalena Andersson (S).

Rejält coronaavstånd gäller mellan Tysklands finansminister Olaf Scholz och franske kollegan Bruno Le Maire vid fredagens möte i Berlin.

Rejält coronaavstånd gäller mellan Tysklands finansminister Olaf Scholz och franske kollegan Bruno Le Maire vid fredagens möte i Berlin.

Foto: Hannibal Hanschke/AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-11 10:15

Londons planer på att kringgå delar av sitt utträdesavtal ur EU med en ny lag har väckt stor osäkerhet kring om det går att få till stånd ett EU-brittiskt handelsavtal inför årsskiftet.

Tysklands finansminister Olaf Scholz är inte glad över det brittiska agerandet.

– Avtal måste hållas och det vet alla, säger Scholz på väg in till fredagens möte i Berlin med sina kollegor från övriga EU-länder.

"Mycket olyckligt"

Från svensk sida kallar finansministern hela brexitfrågan för "mycket, mycket bekymmersam".

– Det finns en risk för att vi hamnar i det som var ett av de värsta scenarierna, som ingen på riktigt trodde skulle hända. Det är klart att det vore mycket olyckligt, för det är inget som någon part tjänar på. De som förlorar mest på ett oordnat utträde är ju Storbritannien, säger Magdalena Andersson på telefon från Berlin.

TT: Borde EU backa undan för att få åtminstone någon form av avtal på bordet?

– Nej, men de som har störst behov av ett avtal är ju britterna, säger Andersson.

"Stor skepsis"

På agendan vid fredagens och lördagens möte i Berlin står främst diskussioner om hur man ska få fart på EU-ekonomin igen efter coronakrisen. I det ingår även samtal om nya direkta intäkter för EU, ett ämne som många länder är antingen ivrigt för eller ivrigt emot.

– Från svensk sida finns en stor skepsis mot nya egna medel och det är en tydlig uppfattning från regeringen och också i svenska riksdagen, säger Andersson.

Framför allt Frankrike trycker dock fortsatt på för att åtminstone få till en europeisk omsättningsskatt på de digitala nätjättar – främst från USA – som tjänar grovt men skattar smalt i EU. Magdalena Andersson hoppas ändå i första hand på en lösning inom den internationella samarbetsorganisationen OECD, även om arbetet där går oerhört trögt.

– Vi tycker att eftersom det här är en uppenbart global fråga så bör det lösas i ett globalt sammanhang, nämligen OECD. Och där är Sverige väldigt aktiva i de diskussionerna, säger finansministern i Berlin.

Fakta: Förhandlingarna efter brexit

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för medborgare och företag. För att reglera handel och olika samarbeten efter årsskiftet förhandlas nu om framtida relationer, under ledning av EU:s Michel Barnier och Storbritanniens David Frost.

Hittills har diskussionerna gått väldigt trögt, främst på grund av stor oenighet kring fisket samt EU:s krav på att Storbritannien inte ska införa lägre villkor när det gäller exempelvis arbets- och miljöskydd för varor som de sedan vill sälja obegränsat på EU:s inre marknad.

Den brittiska regeringen har gett parterna på sig till den 15 oktober för att nå ett avtal. Samtidigt har EU gett britterna på sig till slutet av september för att ändra ett lagförslag som anses kringgå de utträdesavtal som båda parterna slutligt godkände i början av året.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!