FjÀllresenÀrer kan inte rÀkna med hjÀlp hem

Vad hÀnder om du blir sjuk i covid-19 under fjÀllsemestern? StrÀng isolering och hemresa för hela familjen gÀller förstÄs. Men rÀkna inte med hjÀlp av reseskyddet i din hemförsÀkring.

HÄll avstÄnd, men se ocksÄ till att ha en plan för hemresan om du blir sjuk. Arkivbild.

HÄll avstÄnd, men se ocksÄ till att ha en plan för hemresan om du blir sjuk. Arkivbild.

Foto: Adam Ihse/ TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2021-02-21 07:43

Tusentals skidsugna sportlovsresenĂ€rer reser till de svenska fjĂ€llen under sportlovsveckorna. Ett normalt Ă„r under sportloven susar det omkring mellan 70 000 och 75 000 personer i spĂ„r och backar pĂ„ branschorganisationen SLAO:s 200 anlĂ€ggningar varje dag, enligt vd:n Titti Rodling. I Ă„r Ă€r det dock sannolikt fĂ€rre, eftersom varken norrmĂ€n eller danskar kommer pĂ„ grund av pandemin.

– Man ska följa samma regler som hemma, och planera noga. Det Ă€r ett jĂ€ttestort eget ansvar, sĂ€ger Titti Rodling.

Precis som vanligt följer reseskyddet i hemförsÀkringen med pÄ resan. Men försÀkringen Àr inte utformad med tanke pÄ en pandemi, enligt försÀkringsbolagen, och dÀrför finns anledning att bÄde kolla extra noga vad som gÀller och att ha en plan för vad som hÀnder om nÄgon i familjen blir sjuk i covid-19 under resan.

– Man utsĂ€tter sig för en risk dĂ„ man reser nu. Om man blir sjuk i covid-19 sĂ„ ska man ju hĂ„lla sig isolerad och ta sig hem, men det finns ingen riktigt bra lösning för det nu, sĂ€ger HĂ©lĂšne Mood, specialist pĂ„ reseskador pĂ„ Folksam.

Om man blir sjuk i covid-19 kan man kanske inte köra bilen hem, och dÄ gÀller det att det finns nÄgon annan som kan forsla hem familjen.

MĂ„ste ha en plan

Samma regler som hemma gÀller pÄ resa i landet, enligt FolkhÀlsomyndigheten.

– Vi tycker att erfarenheterna visar att sjĂ€lva skidĂ„kningen inte Ă€r oroande om man hĂ„ller sig till sin egen bubbla. Folk Ă€r ute, och nu har man sett till att after ski och restauranger Ă€r sĂ€kra, sĂ€ger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Men den som reser mÄste ha en plan för hemresan om man blir sjuk, förklarar han.

– Jo, antingen att stanna kvar och isolera sig eller Ă„ka hem, sĂ€ger han.

Men hemresan mÄste ske utan risk för att smitta andra, understryker han. Egen bil fungerar, men inte allmÀnna fÀrdmedel.

Den som saknar en sÄdan plan kan dock inte rÀkna med hjÀlp frÄn reseskyddet i hemförsÀkringen, förklarar HélÚne Mood.

– Om man reser och blir sjuk utomlands sĂ„ kan man ju fĂ„ rĂ€tt till hemtransport eller merkostnader för hemresa om man inte kan Ă„ka hem som planerat. Men inte hĂ€r.

Inga medicinska skÀl

Det Àr inte det medicinska tillstÄndet som hindrar hemresan för familjen, utan smittrisken, och det innebÀr att försÀkringen inte kan hjÀlpa till, förklarar hon. ReseförsÀkringar har helt enkelt inte utformats utifrÄn en smittrisk.

– Det gĂ„r inte att försĂ€kra, sĂ€ger HĂ©lĂšne Mood.

Om den som kör bilen inte kan köra hem fordonet kan dock bilens rÀddningsförsÀkring trÀda in för att fÄ hem bilen. Men fortfarande kvarstÄr dÄ problemet med personer som kan föra smitta vidare, och som inte kan resa.

En familj som inte kan ta sig hem kan alltsÄ tvingas stanna kvar, och det kan bli dyrt, konstaterar hon.

Susanne Fagerberg, försÀkringsspecialist pÄ LÀnsförsÀkringar, rÄder den som blir sjuk under fjÀllsemestern och inte kan ta sig hem att ÀndÄ kontakta försÀkringsbolaget.

– Den som blivit akut sjuk har rĂ€tt till vĂ„rd och akut hjĂ€lp, och i en sĂ„dan situation fĂ„r man försöka hitta en lösning, sĂ€ger hon.

Kontakta försÀkringsbolaget

Om nÄgon i familjen blir sjuk, och alla mÄste avbryta skidÄkandet, kan man inte heller rÀkna med att fÄ full ersÀttning för stughyra, liftkort och skidhyra frÄn reseskyddet.

De som hyr stugor via stugförmedlare tecknar ofta deras sÀrskilda försÀkring, och kan dÄ fÄ ersÀttning för en del av detta. I hemförsÀkringens reseskydd Àr det bara den som Àr sjuk som kan fÄ ersÀttning. Reseskydd ersÀtter inte merkostnader eller reseavbrott för att nÄgon mÄste vara i karantÀn, förklarar Susanne Fagerberg.

Anna-Karin Baltzari Danfors, chef för Konsumenternas försÀkringsbyrÄ, rÄder sportlovsresenÀrer att kolla med försÀkringsbolaget om vad som gÀller innan de Äker ivÀg. Den som varit sjuk i covid-19 under de tre senaste mÄnaderna innan resan bör kolla upp sin försÀkring sÄ att den verkligen gÀller om man blir sjuk, tycker hon.

– FörsĂ€kringsbolag vill att bara friska ska resa ivĂ€g, och det finns friskrivningar. DĂ€rför bör man kontakta sitt bolag, man kan fĂ„ ett förhandsbesked, sĂ€ger Anna-Karin Baltzari Danfors.

Fakta: Detta bör du ha koll pÄ innan sportlovsresan

Om du blir sjuk innan resan– skaffa lĂ€karintyg

Om du har varit sjuk i covid-19 innan resan – kontakta försĂ€kringsbolaget

Om du rĂ„kar ut för ett olycksfall – kom ihĂ„g att du kan fĂ„ ersĂ€ttning frĂ„n flera försĂ€kringar, som olycksfallsförsĂ€kringar eller barnförsĂ€kringar.

KÀlla: Konsumenternas försÀkringsbyrÄ

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!