Under perioden januari till september minskade restaurangernas försäljning med 19 procent jämfört med motsvarande period förra året, enligt statistik från SCB. Alkoholförsäljningen inom restaurangnäringen minskade 23 procent under perioden.
Den 20 november måste restauranger, pubar och barer strypa ölkranarna mellan klockan 22 och klockan 11 följande dag. Förbudet mot alkoholförsäljning under de tiderna gäller till slutet av februari nästa år.
Förra året uppgick restaurangernas totala försäljning till 125 miljarder kronor varav nästan en fjärdedel, 29 miljarder kronor, kom från alkoholförsäljning. För vissa typer av restauranger står alkoholförsäljningen för nära hälften av intäkterna.
"För nöjesrestauranger, pubar och barer är alkoholförsäljningen en väldigt viktig intäktskälla. Under 2019 stod alkoholen för cirka 47 procent av deras totala försäljning. Det handlar om ungefär tio miljarder kronor", säger Daniel Lennartsson, statistiker på SCB.