Fler saknar pengar inför jul

Var tionde barn i Sverige lever i fattigdom och i år har ansökningarna till Majblomman varit fler än vanligt inför jul. Det är viktigt att prata med sina barn om man har det tufft ekonomiskt, så barnen inte behöver bära sin oro själva, enligt barnpsykologen Malin Bergström.

Var tionde barn i Sverige lever i fattigdom. Vid jul kan det vara bra att prata igenom förväntningar med barnen och bädda för att det kanske inte kommer bli som man hade hoppats. Arkivbild.

Var tionde barn i Sverige lever i fattigdom. Vid jul kan det vara bra att prata igenom förväntningar med barnen och bädda för att det kanske inte kommer bli som man hade hoppats. Arkivbild.

Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-12-21 07:25

Majblomman jobbar, sedan 1907, för att motverka barnfattigdom i Sverige. Genom sina över 500 lokalföreningar delar de ut ekonomiskt stöd till barnfamiljer.

– Det vi kan se är att i många av våra lokalföreningar kommer det in fler ansökningar i år än ett vanligt år. Men vi vet inte om det har att göra med att lokalföreningens verksamhet varit mer synlig eller om det finns fler familjer i behov, säger Tove Lindahl Greve, generalsekreterare Majblomman.

Jul är alltid en den tid på året då Majblomman tar emot flest ansökningar.

– Jag tror att alla som har barn kan relatera till att det året runt är frustrerande att känna att det finns saker man vill ge barnen som man inte kan på grund av ekonomi och det eskalerar i en tid då önskningar står i fokus, säger Tove Lindahl Greve.

Barn märker föräldrars oro

Pandemin har i år påverkat de flesta aspekter av livet men inte minst arbetsmarknaden. 87 000 fler var arbetslösa i november i år än i november förra året. Samtidigt lever omkring var tionde barn i Sverige i fattigdom vilket, enligt det mått som Majblomman använder, innebär att familjerna inte har råd med det mest basala som hyra, försäkringar och el.

– I de hemmen finns det inte utrymme för att köpa dyra julklappar, men det är inte så att de här barnen önskar sig det mindre, säger Tove Lindahl Greve.

Malin Bergström är barnpsykolog och säger att föräldrar tenderar att inte prata med barn om ekonomiska svårigheter eftersom man är rädd att visa att man blir ledsen och inte vill oroa barnen.

– Men barn märker ändå när vi är tyngda av saker och om man inte pratar med dem om det så gör de sina egna förklaringar i huvudet och det är mycket tyngre för barn att bära den typen av förklaringar själva än att få dela dem med sina föräldrar, säger Malin Bergström.

Orka bekräfta barnens sorg

Vid jul kan det vara bra att prata igenom förväntningar med barnen och bädda för att det kanske inte kommer bli som man hade hoppats.

– Fokusera på det som blir av för att ta udden av att julklappsutdelningen inte blir så rolig som man hade tänkt, fyll på med aktiviteter som är billiga men roliga, säger Malin Bergström.

Det är viktigt, menar Malin Bergström, att skapa ett "vi" inom familjen för att motverka splittring.

– Visa att vi ska inte låta detta förstöra, vi ska visa kärlek och omsorg för varandra även om vi måste göra det på en väldigt liten budget.

Med större barn som önskar sig dyrare saker är det bästa man kan göra som förälder att försöka orka möta barnet besvikelse.

– Om jag orkar bekräfta att "jag vet så väl vad du önskar dig men jag kan inte ge dig det, även om jag skulle vilja, för nu är det så tufft". Då är det lättare för barnet att kunna bli glad över att jag ansträngt mig och sett någon lite billigare önskan, säger Malin Bergström.

Fakta: Majblommans insamling 2020 och 2021

Majblomman fick 2020, med kort varsel, helt ställa in den årliga försäljningen av majblommor till följd av pandemin.

En digital insamling startades istället och i juni konstaterades att 10,6 miljoner kronor samlats in, ett rejält tapp från året innan då man sålde blommor för 67 miljoner.

Årets totala insamlade belopp ser, efter intensivt arbete, ut att landa på ungefär hälften av vad det brukar, enligt Tove Lindahl Greve.

2021 kommer barnen att sälja 2020 års majblommor, med anpassningar för att minimera smittspridning.

Vi hoppas väldigt mycket på detta och vi behöver göra ett rekordår 2021, säger Tove Lindahl Greve.

Källa: Majblomman

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!