Fram tills coronakrisen bröt ut hade fastighetsbolagen haft en rad gyllene år med kraftigt stigande aktiekurser. Låga räntor gjorde det relativt billigt att köpa mark- och fastigheter, samt att bygga nytt.
Men så kom coronakrisen. Fastighetsbolagen har visserligen drabbats – men generellt sett inte alls så farligt som befarat. De goda vinsterna fortsätter att trilla in och pengarna behöver avkastning.
Men en sak har försvunnit – efterfrågan på nya kontorskomplex och handelsfastigheter har stannat av ordentligt när "alla" befaras börja jobba hemma. Då återstår för bolagen att köpa av varandra för att fortsätta växa.
– Då hamnar man mer i att titta på vad man kan konsolidera, säger Philip Hallberg, fastighetsanalytiker på Danske Bank.
Bättre finanser
Konsolidera betyder på finansspråk att många bolag i en bransch blir färre genom uppköp, ofta som en konsekvens av att marknaden är mättad.
Och det lär bli de stora starka som köper de svagare – stor och stark i den bemärkelsen att de kan låna billigare och har en bättre aktiekurs att betala andra bolag med, enligt Philip Hallberg.
– Du gynnas på finansieringssidan ju större du är, säger han.
Den senaste storaffären som har seglat upp är striden om Norges svar på svenska fastighetsjätten Vasakronan. Först lade SBB, under ledning av grundaren Ilija Batljan, ett bud på norska Entra, som har fastigheter värda runt 50 miljarder, varav en stor del av hyresgästerna är statliga, trygga betalare. Prislappen: 30 miljarder kronor.
Budstriden avgjord?
Tillfället har inget med corona att göra, enligt Batljan, som siktar på att bli Europas största fastighetsbolag inom segmentet samhällsfastigheter. Intresset har funnits ett tag och på frågan om vad som får SBB att se de finansiella fördelarna med affären, svarar han.
– Vi är inte ensamma om att kunna räkna hem den här affären.
Och det är uppenbarligen mycket riktigt. Göteborgsbaserade Castellum svarade med en avsiktsförklaring att lägga ett högre bud, som syftar till ett samgående snarare än ett övertagande, enligt bolagsledningen. Men Batljan kallar det inte en budstrid och vill förstås inte säga om det är aktuellt att höja priset till Entras aktieägare.
– Jag spekulerar inte i andras avsikter, säger han.
Bröllop stundar
Enligt Batljan är det bara SBB som hittills har lagt ett offentligt bud, till det högsta priset.
Castellums vd Henrik Saxborn har svårt att förstå vad Batljan menar.
– Det finns ett riktigt bud som Entras styrelse nu överväger, medan SBB:s bud nekats två gånger, säger Saxborn och pekar på att man har fått storägaren norska staten med på båten.
– Vi har köpt vigselringen till 8,5 procent. 2,5 miljarder kostade den. Vi är inte här för att köpa, utan för att gifta oss.