Förslag: Din brevlåda kan flyttas 200 meter

Det kan bli längre till postlådan med ett nytt förslag från Post- och telestyrelsen (PTS).
–Vi menar att upp till 200 meter är ett rimligt avstånd till sin postlåda, säger Emma Maraschin, enhetschef för postfrågor på PTS.

PTS räknar med att det kan bli fler lådsamlingar och fastighetsboxar om det nya förslaget införs. Arkivbild.

PTS räknar med att det kan bli fler lådsamlingar och fastighetsboxar om det nya förslaget införs. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-06-13 07:06

Just nu håller PTS på att ta fram ett nytt regelverk för postutdelning. Ett av förslagen innebär att Postnord får rätt att anvisa en plats för att samla ihop flera postlådor på samma ställe. Platsen för utdelning får ligga högst 200 meter från bostaden.

– För den stora mängden användare tänker vi oss att man kan ha lite längre till sin anordning än i dag, säger Emma Maraschin på PTS.

De som i dag har en egen postlåda eller eget brevinkast kan alltså behöva gå till en lådsamling om det är villakvarter eller anordning med boxar om man bor i lägenhet. Det kan också bli möjligt att brev och paket delas ut på samma ställe.

Sedan flera år har brevvolymerna minskat kraftigt, medan e-handel och paketleveranser ökar.

– Vi tror att det här i slutändan bättre kommer att motsvara mottagarnas behov. Men vi vet att postfrågor är något som väcker starka känslor. Och jag tror att initialt kan det säkert väcka oro över hur det här ska gå till, säger Emma Maraschin.

För de som i dag har långt till postlådan – ofta långt längre än 200 meter – slår PTS fast att det inte får bli ännu längre.

Förslagen har nyligen presenterats för utvalda aktörer för att de ska komma med synpunkter. Processen är fortfarande i ett tidigt skede och PTS räknar med att förslagen kan träda i kraft 2023.

Försämrad service

Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna hör till dem som konsulterats, och de är eniga om att det är ett riktigt dåligt förslag.

– Vi ser med stor oro på det här förslaget som riskerar att innebära en kraftig försämring av servicen kring postutdelningen, säger Rikard Silverfur, chef för utveckling och hållbarhet på Fastighetsägarna.

Han pekar på att de allra flesta hushåll i dag har postutdelning i anslutning till den egna adressen. Runt 4,4 miljoner hushåll berörs av förslaget och skulle kunna få postlådan flyttad.

– Även om det inte sker över en natt så ges Postnord möjlighet att kräva flytt, säger Silverfur.

Reaktionerna från medlemsföretagen handlar om oro för försämrad service, men de har också en rad praktiska frågor om allt från upplåtelse av mark till säkerhets- och trygghetsaspekter.

Undantag för rullator?

Från Hyresgästföreningen kommer likartade synpunkter.

– Vi tycker att det är ett uselt förslag, säger Kenneth Berglund, utredare för stadsutveckling på Hyresgästföreningen.

– Vi tror att våra medlemmar kommer att bli upprörda om detta förslag blir verklighet. Det innebär försämrad samhällsservice och sannolikt ökade kostnader för hyresgästerna.

I förslaget sägs att personer med funktionsnedsättning eller hög ålder inte ska behöva ta sig till en lådsamling eller fastighetsbox. Men Hyresgästföreningen tror att det kan bli svåra gränsdragningar. Räcker det att gå med rullator för att få posten hem? Och måste man teckna tilläggstjänst då?

Svårt i praktiken

Postnord, som står för den samhällsomfattande posttjänsten, tonar dock ned konsekvenserna för befintliga bostadsområden.

– Det kommer inte att bli några större förändringar i praktiken, säger Henrik Ishihara på företagets presstjänst.

Han ser två situationer då möjligheterna kan komma att tillämpas. Dels i helt nybyggda områden, då lådsamlingar och paketboxar kan planeras in från början, dels i exempelvis radhusområden där det är svårt eller trafikfarligt för postbilar att ta sig fram till postlådorna.

– Det ligger på oss att hitta mark, och det kommer i praktiken att göra det svårt för oss om vi skulle vilja, säger Henrik Ishihara.

Han bedömer att det inte är värt mödan att försöka hitta lämplig mark där postlådor kan placeras, såvida inte marken ägs av exempelvis en berörd bostadsrättsförening eller fastighetsägare.

Han säger att Postnord inte har en plan att ersätta ombuden med paketboxar, utan ser dem som ett komplement.

– För många boende är paketen långt viktigare än breven, så kan man samla både brev och paket rationellt, så tror jag att många skulle se det som en stor fördel, säger Henrik Ishihara.

Fakta: Vad är det som föreslås?

För de som har kortare än 200 meter från sin bostad eller verksamhetslokal till sin postanordning kan Postnord anvisa en ny plats, som får vara belägen högst 200 meter från mottagarens adress.

En flytt förutsätter att berörda personer har bjudits in till samråd. Om någon annan äger marken ska Postnord innan samrådet ha fått klartecken av markägaren.

Särskilda lösningar krävs för personer med funktionsnedsättning eller hög ålder som har svårt att ta sig till en lådsamling eller fastighetsbox.

Lådsamlingen bör vara placerad där folk ofta rör sig, till exempel vid ett garage, på vägen till kollektivtrafik eller liknande.

Om möjligt ska både brev och större varuförsändelser kunna delas ut samordnat.

Om man i dag har längre än 200 meter till sin brevlåda får avståndet inte bli ännu längre.

Källa: PTS

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!