Förslaget: Lärarfacken går samman

Ett stort gemensamt lärarfack med flera underförbund, föreslås i en utredning. Men Lärarnas Riksförbund vill inte sätta ned foten ännu.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. Arkivbild.

Lärarnas Riksförbunds ordförande Åsa Fahlén. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-19 09:01

I somras beslöt det ena, mindre lärarfacket, Lärarnas Riksförbund (LR), det mest motsträviga till en sammanslagning, att tillsätta en egen utredning.

Den är klar nu och förslaget från utredaren är ett gemensamt stort lärarfack med fem undergrupper. Skolledarna, rektorerna, föreslås köra sitt eget race tills vidare. Och allihop ska de samlas under akademikernas paraplyorganisation Saco.

Utredaren Andreas Mörck, tillika kanslichef för LR, tycker sig se en tydlig åsikt hos medlemmarna i både Lärarförbundet och LR om att ett större förbund vore önskvärt.

Ingen sammanslagning

Men en sammanslagning rakt av är inte vad han föreslår.

"Jag har tidigare konstaterat att det saknas stöd hos Lärarnas Riksförbund för vad som kan betecknas som en sammanslagning och jag vill därför betona att etableringen av de två organisationerna måste vara något nytt, vilket innebär att de tre befintliga organisationerna behöver läggas ner", skriver han.

Lärarnas Riksförbunds styrelse har fått en dragning av förslaget, men vill inte säga vad de tycker i nuläget. Först ska de tilltänkta få tycka till, det vill säga Lärarförbundet och skolledarna, för att utröna om de giftassugna överhuvudtaget ställer upp på den föreslagna modellen som utredaren föreslår.

Hoppas på gott mottagande

Så om det kommer att finnas ett sammanslaget nytt lärarfack av storformat 1 januari 2023, som utredaren föreslår: Nej, det vill LR:s ordförande Åsa Fahlén inte svara på nu.

– Jättesvårt att svara på, jag hoppas att min inbjudan tas emot positivt, säger Åsa Fahlén.

Fakta: Förslaget i korthet

Alla lärare samlas i federationen Sveriges Lärare, med fem underförbund:

Sveriges Lärare i förskolan
Sveriges Lärare i grundskolan
Sveriges Lärare i gymnasieskolan och vuxenutbildningen
Sveriges Lärare i staten
Sveriges Lärarstudenter

Skolledarna samlas i en egen organisation, Sveriges Skolledare.

Samtliga under akademikernas paraplyorganisation Saco.

Källa: LR

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!