"Jag har bett Spotifyanställda att arbeta hemifrån de närmaste två veckorna pga den höjda risken för covid-19".
Så skrev Spotifys vd Daniel Ek på Twitter den 10 mars. Fyra månader senare har de fortfarande inte kommit tillbaka till kontoren – och lär inte göra det förrän 2021.
"Vi meddelade i maj våra medarbetare om en förlängning av den period under vilken vi arbetar hemifrån, vilken nu är fram till årsskiftet", skriver Tobias Gyhlenius vid Spotifys presstjänst till TT.
Skulle arbetsplatsen öppna innan dess är ändå ingen tvingad att komma tillbaka, utan de anställda kan välja att arbeta hemifrån året ut.
Snabb omställning
Också telekomjätten Ericssons kontor ekar tomma. Av de 99 800 anställda världen över arbetar drygt 80 procent hemifrån, och i Sverige är andelen ännu högre. Inte heller de får återvända till sina arbetsplatser före årsskiftet.
För många företag gick omställningen snabbt. Ena dagen småprat med kollegorna vid kaffebryggaren, andra ett provisoriskt kontor i vardagsrummet. Cathrine Sandegren, kommunikationsdirektör på design- och ingenjörsföretaget Afry (före detta ÅF), berättar att de inom en vecka från Folkhälsomyndighetens rekommendation ställde om till distansarbete för majoriteten av de 17 000 anställda.
– Ibland går det långsamt att förändra saker, och ibland går det snabbare än man hade räknat med. Men distansarbetet har funkat så otroligt bra och fördelarna har varit så många, våra medarbetare har upplevt det väldigt positivt, säger hon.
Överväger att fortsätta
Även svenska myndigheter har skött en stor del av arbetet hemifrån köksbordet under våren. Försäkringskassans anställda i Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping och Östersund har alla arbetat på distans – medan övriga kontor varit utglesade. Om det ska fortsätta på samma sätt även i höst är däremot inte bestämt ännu, utan beslutas i början på september.
Skatteverket har inte heller fattat ett beslut kring hösten än. Men Sofia Höijer, tillförordnad HR-chef, säger att distansarbetet har fungerat så pass bra att Skatteverket kommer ta tillvara erfarenheterna även efter pandemin.
– Vi ser över möjligheten för medarbetare att arbeta flexibelt utifrån verksamheten och individens behov. Vissa arbetsuppgifter måste utföras på kontor, men vi ser att flexibelt arbete skapar förutsättningar för både effektiva arbetssätt och ett hållbart arbetsliv. Och det gör Skatteverket till en mer attraktiv arbetsgivare, säger hon.
På Afry tänker man i samma banor:
– Hur det blir i höst beror mycket på hur det ser ut med corona. Men oavsett så ska vi erbjuda våra medarbetare en mer dynamisk arbetsplats med mer flexibilitet kring att jobba på kontor och hemifrån framöver, säger Cathrine Sandegren.
Lärdomar att dra
Telia planerar en gradvis återgång till kontoren för de anställda i Sverige, medan man på storbanken SEB tror att det dröjer lite längre.
"Vi tror att en liknande andel av våra anställda kommer att fortsätta arbeta hemifrån även direkt efter sommaren, men det är lite för tidigt att säga hur det kommer att se ut längre fram i höst", skriver pressansvarige Niklas Magnusson i ett mejl.
Även han tror på ett mer flexibelt arbetsliv framöver:
"Självklart finns det många nyttiga och viktiga lärdomar att dra både ur medarbetar- och kundperspektiv, och vi tror generellt att vi kommer att se en förändring i samhället vad gäller inställningen till exempelvis distansarbete, digitala möten och tjänsteresor".