Fulla frysar pressar löjromspriset

Fyndpris pĂ„ exklusiv Kalix löjrom till nyĂ„r? Inte omöjligt. Årets fiskefĂ„ngst och frysar fulla med förra Ă„rets rom pressar priset pĂ„ den norrbottniska delikatessen.

Kalix löjrom Àr ett av fÄ livsmedel i Sverige som fÄtt en skyddad ursprungsmÀrkning. Det fÄr inte gÄ mer Àn 24 timmar frÄn det att siklöjan nÄr kajen tills att det finns en fÀrdig produkt. I Är har grossisterna inte varit lika heta pÄ gröten att köpa in Ärets rom dÄ förra Ärets finns kvar i lagren pÄ grund av lÀgre ÄtgÄng under coronapandemin. Arkivbild.

Kalix löjrom Àr ett av fÄ livsmedel i Sverige som fÄtt en skyddad ursprungsmÀrkning. Det fÄr inte gÄ mer Àn 24 timmar frÄn det att siklöjan nÄr kajen tills att det finns en fÀrdig produkt. I Är har grossisterna inte varit lika heta pÄ gröten att köpa in Ärets rom dÄ förra Ärets finns kvar i lagren pÄ grund av lÀgre ÄtgÄng under coronapandemin. Arkivbild.

Foto: Susanne Lindholm/TT

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-10-28 06:05

Nu Àr det slutfiskat för den hÀr sÀsongen. De sista trÄlarna med siklöja som bÀr pÄ den eftertraktade Kalix löjrommen angjorde kaj i söndags.

I Är hade fiskarna möjlighet att ta upp maximalt 880 ton siklöja, en höjning frÄn 700 ton i fjol. Men olika omstÀndigheter gjorde att fisket i Är inte nÄdde taket. Drygt 750 ton blev totalfÄngsten.

– Det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga varför fisken betett sig som den har gjort. Det finns mĂ„nga orsaker. Första veckan var jĂ€ttebra. Andra veckan blev vĂ€dret lite konstigt. Och det Ă€r ett vĂ€ldigt starkt Ă„r för strömming, sĂ€ger Teija Aho, vd pĂ„ fiskföretaget Guldhaven Pelagiska i Kalix.

Ett annorlunda Ă„r

Strömmingen komplicerar hanteringen av siklöjefÄngsten. Kalix löjrom lyder under EU.s regler för ursprungsmÀrkning och rommen mÄste vara fÀrdig inom 24 timmar frÄn det att siklöjan nÄtt kajen. Mer strömming som ska sorteras ut gör processen tidskrÀvande, dÀrför hinns inte för stora fÄngster med att tas om hand.

– SĂ„ klart Ă€r det en viss besvikelse att kvoten inte nĂ„ddes, men med tanke pĂ„ rĂ„dande situation dĂ€r det fortfarande finns kvar av förra Ă„rets rom pĂ„ marknaden, kanske det inte Ă€r nĂ„gon större katastrof, sĂ€ger Teija Aho.

Det Àr mycket som Àr annorlunda i Är, enligt henne. Hon poÀngterar att det Àr olika för olika företag, men pÄ Guldhaven mÀrker man att ÄtgÄngen till grossisterna inte varit lika stor som vanligt den hÀr delen av sÀsongen. StÀngda restauranger och Àndrat beteende bland konsumenter har pÄverkat ÄtgÄngen av förra Ärets löjrom.

Guldhaven sĂ€ljer i dagslĂ€get vidare löjrommen till grossister för 1 400 kronor per kilo, vilket Ă€r 300 kronor lĂ€gre Ă€n kilopriset pĂ„ förra Ă„rets rom.

– De flesta börjar sĂ€lja direkt men det finns nog för mycket i frysarna. PĂ„ grund av coronan gĂ„r inga stora mĂ€ngder till grossisterna pĂ„ en gĂ„ng som det brukar. Ingen törs köpa ett stort lager i rĂ„dande situation, sĂ€ger hon.

Löjrom i frysen

Bilden bekrÀftas av ÄterförsÀljare av de guldskimrande romkornen.

– Jag har inte köpt nĂ„gon rom Ă€n för i Ă„r. Jag har rom kvar frĂ„n förra Ă„ret. Det har ju varit lite turbulent det hĂ€r Ă„ret, med coronan, sĂ„ vi har inte gjort av med lika mycket som vi brukar göra, sĂ€ger Inger Stridsberg, inköpare pĂ„ Melanders fisk.

Priset som en konsument fĂ„r betala kan variera. PĂ„ Melanders fisk i Östermalmshallen i Stockholm fĂ„r löjromsentusiasterna betala 3 800 kronor per kilo, eller 380 kronor per hekto, för 2019 Ă„rs Kalix löjrom.

PĂ„ Fisk- och skaldjursgrossisten i Limhamn, som sĂ€ljer direkt till privatpersoner, Ă€r priset just nu betydligt lĂ€gre Ă€n för bara nĂ„gra mĂ„nader sedan dĂ„ kilopriset var 4 000 kronor.

– Det Ă€r humana priser nu. Halvkilosburkar sĂ€ljer vi nu för 2 200 kronor per kilo – 1 100 kronor burken , sĂ€ger Harald Jarl, Ă€gare pĂ„ Fisk- och skaldjursgrossisten.

PrissÀnkning hÀgrar

Men det Àr förra Ärets rom, och i slutet av sÀsongen. Vad priset kommer att börja pÄ i Är ÄterstÄr att se. Men inköparna anser att flera faktorer pekar pÄ att priset inte kommer att nÄ lika högt som tidigare Är.

– De har fĂ„tt fiska mer i Ă„r och det finns flera stora leverantörer som har mycket kvar i lagren. Den leverantören jag köper frĂ„n hade flera ton kvar frĂ„n förra Ă„ret, sĂ„ inte ens de har köpt in Ă„rets, sĂ€ger Harald Jarl.

Inger Stridsberg pÄ Melanders fisk tror ocksÄ pÄ en prissÀnkning.

– Det lĂ„ter som att det kommer att bli billigare, men jag Ă€r inte helt sĂ€ker eftersom jag inte har köpt nĂ„got Ă€n, sĂ€ger hon.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!