G7, som består av sju av världens största ekonomier, nådde en milstolpe med lördagens överenskommelse vars syfte är att hindra globala bolagsjättar, som Facebook och Google, från att skyffla vinster till länder med mer fördelaktiga skattesatser.
– Efter år av diskussioner har G7:s finansministrar nått en historisk överenskommelse för att reformera det globala skattesystemet för att anpassa det till den digitala tidseran, säger Rishi Sunak, Storbritanniens finansminister efter mötet som var det första i fysisk form för G7-länderna sedan pandemins start, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.
Nu hoppas man att det här krattar manegen för en bredare överenskommelse inom G20-gruppen.
Sätter en ribba
Förutom att ställa sig bakom en global minimiskattesats säger G7-gruppen att man avser att vidta åtgärder så att skatter betalas i de länder där bolagen har verksamhet. Med en global miniminivå på bolagsskatt hoppas man sätta stopp för racet bland vissa länder att pressa skatter för att attrahera exempelvis teknikjättarna.
Som systemet ser ut i dag går många länder miste om viktiga skatteintäkter som skulle behövas för att komma på fötter efter pandemin.
Frågan väcktes på nytt av USA:s finansminister Janet Yellen tidigare i år. En av stötestenarna i diskussionerna har varit vilken nivå som är en lämplig miniminivå. Efter att tidigare ha propagerat för en minimiskattesats på 21 procent lade Yellen i maj fram ett förslag om minst 15 procent i bolagsskatt globalt. Det är högre än Irlands bolagsskatt på 12,5 procent, men lägre än de lägsta nivåerna bland G7-länderna.
Det som är historiskt är, enligt Robert Bergqvist, att uppgörelsen rör områden som det vanligtvis är upp till varje enskilt lands regeringar att besluta om.
– Här lägger man en ribba, en undre gräns. Att enas på det här området är stort, säger Robert Bergqvist.
– Finanspolitik är nationellt, att regeringen ska ha en frihetsgrad. Men med globaliseringen och företag som saknar nationsgränser, då tycker man att det är viktigt med en gemensam lägstanivå, så att man kommer i från det man kallar konkurrensen mot botten.
Nästa steg
Men trots att stormakterna i G7 är överens återstår fler steg innan en global skatt kan bli verklighet. För det behövs en större uppslutning, enligt Bergqvist.
– Nästa steg är G20. Får du med G20 är det väldigt omfattande. De representerar en mycket större del av världsekonomin som inbegriper även tillväxtekonomier som Kina och Indien och en mängd sådana länder, säger Robert Bergqvist.
G20-ländernas finansministrar och centralbankschefer möts i Venedig i juli.
Men dagens överenskommelse är en viktig signal. I G7 ingår USA, Storbritannien, Tyskland, Japan, Italien, Kanada och Frankrike samt en representant för EU.
– De har kommit en bra bit på vägen med tanke på att de är så pass centrala i världsekonomin och borde underlätta för G20 att komma överens, säger Bergqvist.
Samarbetsorganisationen OECD har också tidigare sagt att man siktar på en överenskommelse i frågan i sommar. Sveriges finansminister Magdalena Andersson (S) har sagt att hon är positiv till förslaget.