Gardell sågar coronastrategin: "Skitdåligt"

Att skydda riskgrupper och ändå hålla ekonomin så öppen som möjligt är helt riktigt, enligt Christer Gardell. Men genomförandet av den svenska coronastrategin får bottenbetyget F av finansmannen.
–Jag tycker det har varit skitdåligt, säger han.

Finansmannen Christer Gardell, som nyligen firade sin 60-årsdag, jobbar ofta i tenniskläder i pandemin så att det går snabbt ut på tennisbanan när arbetsdagen är slut.

Finansmannen Christer Gardell, som nyligen firade sin 60-årsdag, jobbar ofta i tenniskläder i pandemin så att det går snabbt ut på tennisbanan när arbetsdagen är slut.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-01-03 08:50

Distansarbete och videokonferenser har präglat Christer Gardells 2020. Han har vant sig snabbt. Och han räknar med att videokonferenserna är här för att stanna.

– Det känns som att det här kommer att påverka affärsresandet på ett påtagligt sätt, säger han till TT.

– Företag får plötsligt ett kvitto på hur mycket man lägger på resor och konferenser. De besparingarna har varit väldigt stora för många bolag och jag tror många företagsledningar vill behålla en del av de pengarna framöver, tillägger han.

Har aldrig cyklat så mycket

Under första smittovågen i våras skötte han det mesta på distans, från sitt hus i Båstad.

– Där är det cykel som gäller. Jag tror aldrig jag har cyklat så mycket som jag gjort i år, säger han.

Men nu, mitt i andra smittovågen, har han flyttat tillbaka till bostaden på Solsidan i Saltsjöbaden. Och där är det bil som gäller till kontoret inne i centrala Stockholm.

– Ur ett investeringsperspektiv har året varit förvånansvärt bra, med tanke på allt som har hänt därute, säger Gardell.

Cevian Capital ligger cirka 10 procent över jämförelseindex i år, mycket tack vara klipp som gjordes sedan börsen skjutits i sank av blankare och algoritmbaserade pengar i början av covid-19-pandemin, enligt Gardell.

– Vi flyttade rätt mycket innehav från det som hade klarat sig bra till innehav som vi tyckte var extremt billiga. Så vi var väl hyfsat aktiva under den första turbulenta fasen. Och det har varit rätt så bra åtgärder faktiskt, som förklarar en del av vårt resultat i år.

"Gäller att ha nerverna"

TT: Gynnas Cevian Capital av den här typen av kriser?

– Det är både plus och minus. När marknaden bara släpper, som i mars, då har du möjlighet att köpa aktier till priser som egentligen inte finns. Men det gäller att ha pengarna och det gäller att ha nerverna. De flesta blir oerhört nervösa i de här lägena.

All osäkerhet och oro är samtidigt negativt för stora affärer, investeringar och fusioner.

– Är det för mycket osäkerhet så gör man inte affärer. Då dör marknaden.

– En stor affär som går fel leder ofta till att folk får sparken. Så styrelser och företagsledningar blir väldigt försiktiga när det kommer för mycket turbulens.

Gläds åt maktskiftet i USA

Under senhösten har det dock börjat lossna, enligt Gardell, med Alfa Lavals bud på verkstadsbolaget Neles och ett annat bud på den Londonnoterade Trygg Hansa-ägaren RSA Insurance Group.

Cevian Capital är storägare i både Neles och RSA, men har även stora innehav i några av Stockholmsbörsens mest omsatta aktier, som ABB, Ericsson och Nordea.

Gardell tror att både portföljbolagen och marknaden för fusioner och förvärv kommer att stärkas under 2021 och 2022. Han passar även på att glädjas lite åt maktskiftet i USA, där Joe Biden i januari ska ta över som president efter fyra år med Donald Trump.

– Det är klart, för amerikanska bolag drog Trump ned skatten. Men från vårt perspektiv, som investerare i Europa, så har den oro han spridit löpande i affärslivet och på aktiemarknaden varit negativ.

– Nu hoppas vi på mer förutsägbarhet och bättre relationer mellan olika länder i världen. Det tror jag kommer vara gynnsamt för aktiemarknaden.

Godkänt för Ingves

När TT ber Gardell betygsätta Sveriges krishantering ger han Riksbanken, med Stefan Ingves, godkänt. Det är rätt att vara försiktig med minusräntan, tycker han. Fast håll ett öga på kronan, varnar han samtidigt.

– Så att den inte blir för stark och får en åtstramande effekt på ekonomin. Då får man kanske fundera ett varv till.

Finansminister Magdalena Andersson (S) har enligt Gardell också klarat krishanteringen helt okej med rätt typ av stödåtgärder – även om han räknar med mer från det hållet.

– Det är bra att kanske inte vräka ut allt på en gång och jag räknar med att Magdalena Andersson kommer att göra det som krävs.

– Arbetslösheten har gått upp, så jag tror att det kommer att krävas mer. Då tror jag mer på breda infrastrukturinvesteringar som skapar jobb.

"Total panik i början"

Den svenska coronastrategin är dock problematisk, tycker Gardell, som skämtsamt beskriver sig själv som en av alla hobbyepidemiologer i pandemin.

I teorin är strategin helt rätt, enligt Gardell.

– Man ska skydda de äldre och riskgrupperna och sedan ska man försöka hålla ekonomin öppen i största möjliga utsträckning, för att minimera den ekonomiska skadan. Strategins formulering ger jag betyget A.

– Men det viktigaste med en strategi är att den genomförs på ett effektivt sätt. Allt ligger i genomförandet. Och där är det underkänt – F.

Den dåliga beredskapen trots årtionden av varningar för pandemier var den första chocken, enligt Gardell.

– Det fanns inga masker, inga kläder. Det var total panik i början.

Chock nummer två kom enligt Gardell när de äldre och riskgrupper sedan skulle skyddas.

– Man hade ju ingen plan för hur man skulle skydda de äldre, givet hur strukturen såg ut. Så det vara bara en motorväg in med smitta rakt in i hela äldrevården i mars och april.

– Det var ju ingen nyhet att äldrevården var strukturerad på det sättet, med den typen av bemanning och så vidare, tillägger han.

"Fel strategi"

Gardell tror framför allt att det brast på grund av frånvaron av en omfattande svensk test- och smittspårningsverksamhet.

– Jag känner att man var helt oförberedd på allting. Och sedan har man jobbat i slowmotion. Det tar så lång tid allting.

Han saknar även tydligt ansvarstagande.

– Givet hur det ser ut i Sverige och givet planläggning och organisation är det faktiskt fel strategi. Det hade varit rätt strategi om vi hade varit förberedda på det här. Men i och med att vi var helt oförberedda så blir det fel strategi.

– Vi skulle nog haft en strategi som liknar mer Finland, Norge och kanske Danmark. Med facit i hand så är den slutsatsen rätt tydlig.

Fakta: Investeringar för 130 miljarder

Cevian Capital är ett finansbolag med så kallade aktivistfonder, med betydande innehav i börsnoterade europeiska bolag. Den övergripande strategin är att skapa långsiktiga värden genom aktivt ägande.

Det aktiva ägandet utövas genom att köpa stora ägarandelar i vad som ses som undervärderade börsnoterade företag och genom arbete tillsammans med styrelser och företagsledningar för att få till effektivitetsåtgärder.

I portföljen ingår bland annat innehav i telekomtillverkaren Ericsson, automationskoncernen ABB, stålkonglomeratet Thyssen Krupp, storbanken Nordea, försäkringskoncernen RCA och bilteknikbolagen Autoliv och Veoneer samt verkstadsbolaget Neles.

Fonden grundades av Lars Förberg och Christer Gardell 2002 och förvaltar i dag investeringar för mer än 13 miljarder euro (motsvarande drygt 130 miljarder kronor).

Källa: Cevian Capital

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!