Glädje och besvikelse över norskt gränsbesked

Det norska beskedet att det nu är fritt fram för norrmän att resa till Värmland tas tacksamt emot hos gränshandeln i länet. –Vi håller på att bli redo och kallar hit personal, säger Kjell Skjaerstad, ägare av Långflon shoppingcenter.Men längre söderut är tongångarna mer besvikna.

Ole Jörgen Lind, butikschef vid Maximat i Nordby shoppingcenter i Strömstad får vackert vänta på norska kunder. Men kollegorna i Värmland kan vänta sig en anstormning. Arkivbild.

Ole Jörgen Lind, butikschef vid Maximat i Nordby shoppingcenter i Strömstad får vackert vänta på norska kunder. Men kollegorna i Värmland kan vänta sig en anstormning. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-07-24 16:00

Under fredagen kom det efterlängtade beskedet för gränshandeln: norrmän kan resa till Värmland utan att behöva sätta sig i karantän när de kommer hem. Något som gjort att man samlar kraft vid Långflon shoppingcenter i Torsby kommun, som ligger precis vid gränsen till Norge.

– Vi har det ganska stressigt nu. Vi håller på att bli redo och kallar hit personal. Vi har haft många permitterade, säger Kjell Skjaerstad, en av fyra ägare av stormarknaden.

Kommer de tillbaka?

Han beskriver beskedet som glädjande, men väntat. Att gränsen öppnar redan på lördag och inte på måndag som han först trodde, har gjort att affärerna har mindre tid att göra sig redo. Han hoppas att de norska kunderna ska våga sig tillbaka till handeln i Sverige.

– Vi har haft det tufft. Vi har nästan bara norska kunder normalt. Men jag tror att de flesta kommer tillbaka, men kanske inte riktigt alla, säger Kjell Skjaerstad.

En annan del av gränshandeln som har haft det tufft är handeln vid den bohusländska gränsen till Norge. Och eftersom Västra Götalandsregionen fortfarande lyser rött på de norska gränskartorna får bohuslänningarna vackert vänta på norska kunder och turister.

Kollar in Värmland

– Beskedet var väntat. Vi har sett hur siffrorna över smittspridningen sett ut. Men det är positivt att siffrorna fortsätter att gå ner. Värmland har ju haft en bättre situation, säger Ola Jörgen Linde butikschef vid Maximat i Nordby shoppingcenter i Strömstad.

Sedan 16 mars har shoppingcentret i Nordby haft ytterst få norska kunder. Men trots att väntan blir än längre är nyfikenheten stor på hur handeln nu kommer att se ut i Värmland.

– Vi är spända. Det har aldrig varit ett så stort uppehåll i gränshandeln mellan Sverige och Norge. Så nu får vi se om norrmännen är sugna på att komma tillbaka till den svenska sidan, säger Ola Jörgen Linde.

– Det var inte vår tur just nu, men vi ser med glädje på att gränsen öppnas upp mer och mer, konstaterar han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!