Google skärper klimatmålen

Sökmotorn Google skärper sina klimatmål och siktar nu på att alla datacenter och kontor i företaget ska drivas av koldioxidfri energi till 2030.

Google-ägaren Alphabet vill att alla datacenter och kontor i koncernen ska drivas med förnybar energi om tio år. Arkivbild.

Google-ägaren Alphabet vill att alla datacenter och kontor i koncernen ska drivas med förnybar energi om tio år. Arkivbild.

Foto: Marcio Jose Sanchez AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-14 13:45

– Vi är en liten spelare i detta, men vi kan vara ett bra föredöme, säger vd Sundar Pichai.

I fjol kom 61 procent av Googles energianvändning från vind, sol och andra förnybara källor. De geografiska skillnaderna var stora, med 96 procent förnybara energikällor på datacentret i Oklahoma, USA, men bara 3 procent i den gasberoende verksamheten i Singapore.

Andra stora teknikjättar, som Microsoft och Amazon, har hittills nöjt sig med att klimatkompensera för de utsläpp som deras energiförbrukning orsakar.

Google har sedan 2007 också klimatkompenserat all sin energianvändning, med trädplanteringar, utsläppsrätter och finansiering av stora vindkraftsanläggningar. Och i ett blogginlägg på måndagen förklarar bolagsledningen att man nu även har kompenserat för en miljon ton i utsläpp som gjordes under åren 1998–2006.

Rättelse: Tar bort felaktig referens till ägarbolaget Alphabet, då det bara är Googles klimatmål som skärps.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!