Grönt nytänk ska ge jobb på landsbygden

Landsbygden behöver ställa om – och regeringens plan är att den också ska stå starkare efteråt. Gröna satsningar på forskning ska ge fler jobb, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S).

Regeringen forskningssatsar grönt, vilket ska leda till fler jobb på landsbygden, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Arkivbild.

Regeringen forskningssatsar grönt, vilket ska leda till fler jobb på landsbygden, enligt landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-03-02 05:01

När regeringen höjer forskningsanslagen lyfts delar av satsningen fram som en satsning på landsbygden. Över fyra år ska en dryg halv miljard kronor investeras i forskning om livsmedel, om hur samhället byggs på förnybara land- och havsresurser samt om hur alla delar av landet ska involveras i den utvecklingen.

– Ambitionen är att vi ska minska vårt klimatavtryck, samtidigt som vi skapar fler jobb på svensk landsbygd, säger Jennie Nilsson till TT.

– Sverige har historiskt alltid varit duktigt på att hantera samhällsutmaningar med forskning och innovation som genererat jobb och tillväxt, inom de flesta områden, säger Nilsson.

Tanken är att nya kunskaper ska omsättas i nya innovationer och i förlängningen nya jobb. Vilken typ av jobb det rör sig om får framtiden visa, enligt landsbygdsministern.

– Vad vi gör är att skapa förutsättningar för att näringslivet tillsammans med staten och med statliga medel ska kunna ta fram nya tjänster och produkter som möter en efterfrågan av framför allt hållbart producerade livsmedel och klimatomställning.

Jennie Nilsson pekar på att Sverige har legat lite efter när det gäller omställningen till en så kallad biobaserad ekonomi, som bygger på ett hållbart nyttjande av naturresurser.

– Det här är ett sätt att växla upp, säger hon.

En del av pengarna kommer att gå till Sveriges lantbruksuniversitet, för ökad forskningssamverkan. Arkivbild.
En del av pengarna kommer att gå till Sveriges lantbruksuniversitet, för ökad forskningssamverkan. Arkivbild.
Fakta: Satsningen i siffror

I regeringens forskningsproposition höjs anslagen för de kommande fyra åren, till ett sammanlagt anslag på 13,6 miljarder kronor.

Av detta kommer 572 miljoner kronor gå till det som lyfts fram som en landsbygdssatsning: forskning om livsmedel, biobaserad ekonomi samt landsbygder och regional utveckling.

Det nationella forskningsprogrammet för livsmedel för den största delen av kakan, med 75 miljoner kronor första året, vilket ökar under kommande år.

Forskningen om den så kallade gröna och blå biobaserade ekonomin – där samhället bygger på en produktion och ett långsiktigt nyttjande av förnybara naturresurser från land och hav – får 30 miljoner första året och sedan 40 per år.

Forskningen om landsbygder och regional utveckling bedrivs inom ramen för det nationella forskningsprogrammet om hållbart samhällsbyggande. Till den ges mellan 10 och 12 miljoner årligen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!