Totalt har nu 80 816 personer varslats om uppsägning sedan början av mars, när coronapandemin bröt ut på allvar i Sverige. Av de 42 415 som varslades i mars har hittills ungefär hälften blivit uppsagda.
– Jämför man med under finanskrisen vid samma tidpunkt var det fyra av tio, så det här antyder att det går lite snabbare den här gången. Det här är dock en uppföljning som man helst vill göra sex månader efter att varsel lagts, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen till TT.
Uppåtgående kurva
Efter det att man för två veckor sedan noterade de lägsta varselsiffrorna under en vecka sedan coronakrisen inleddes, pekar nu kurvan upp igen. Förra veckan varslades 3 060 personer om uppsägning – mot i vanliga fall drygt 800 i veckan.
– Nu ser vi att det ökat något igen och det är framförallt inom industrin. Initialt påverkades hotell, handel och restaurang, de branscher som är direkt beroende av hushållens konsumtion. Industrin är mera beroende om vad som händer i omvärlden och den minskade efterfrågan leder nu till varsel och uppsägningar.
Framförallt har annars handlat om så kallade ingångsjobb inom hotell och restaurang. Enligt Annika Sundén finns det dock goda möjligheter även fastän man blivit arbetslös.
Stora förhoppningar
– Det är personer som är nära arbetsmarknaden, de har arbetslivserfarenhet och gymnasieutbildning och vi vet sedan tidigare kriser att det är en grupp som har relativt lätt att hitta ett nytt jobb när det vänder.
– Sedan beror det på när det vänder. Ju längre man är arbetslös, desto svårare blir det.
Förra veckans besked om att reserestriktionerna inom Sverige hävs den 13–14 juni är positivt för arbetsmarknaden men framförallt på ett regionalt plan, säger Annika Sundén.
– Det är positivt för de regioner där besöksnäringen är dominerande men vår bedömning är att det inte blir någon stor effekt på arbetsmarknaden. Motorn i svensk ekonomi är industrin och den är beroende av vad som händer i omvärlden.