Att regeringen bestämt sig för att lägga politikernas utredningsförslag åt sidan och köra på överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och PTK, välkomnas på ett sätt av LO. Utredningen är sämre än parternas förslag, men LO är som bekant inte med på tåget. Samtliga 14 LO-förbund röstade bestämt nej till framför allt försämrat anställningsskydd.
– Det här räcker inte. Vi har enhälligt sagt nej till den överenskommelsen, den kan inte ligga till grund för kommande lagstiftning, säger Gideonsson som även sitter i Socialdemokraternas verkställande utskott där beslutet togs.
TT: Vad sa du när den här frågan var uppe i verkställande utskottet?
– Precis samma sak.
Sorgligt
Vad som nu händer är fortfarande oklart. Men LO har en pågående lönerörelse i gång där de enskilda förbunden kan påverka.
– Vi ligger i en avtalsrörelse, vi tar kampen där, och vi kommer naturligtvis på alla sätt och vis försöka påverka det arbete som kommer att fortsätta eftersom de väljer att gå vidare med den här lösningen, säger Gideonsson.
Byggnads ordförande Johan Lindholm, tillsammans med sex andra LO-förbund, Seko, Transport, Fastighets, Pappers, Elektrikerna och Målarna, är jättebesvikna.
– Det är sorgligt att vi har ett arbetarparti som hellre lyssnar på Centern och Liberalerna och Svenskt Näringsliv än på 1,4 miljoner LO-medlemmar, säger Lindholm.
– Det här kommer innebära en stor påfrestning på den facklig-politiska samverkan, fortsätter han och får medhåll av de andra sex.
Bra utredningen borta
Kommunals ordförande Tobias Baudin ser regeringsbeskedet som ganska väntat.
– Det som är bra är att Toijerutredningen är borta en gång för alla, säger han och ser fortsättningen som en politisk fråga där LO och Kommunal får göra allt för att skruva partsöverenskommelsen mellan PTK och SN till det bättre.
Han saknar framför allt förbättringar för de visstidsanställda i PTK-SN-avtalet. Även stopp för så kallade hyvlingar fattas.
– Men visst kan vi förhandla om visstiderna i avtalsrörelsen, säger han.
Han förutsätter också att huvudavtalet inom den offentliga sektorn kan ligga fast.
Flera andra enskilda LO-förbund är dock något mer positivt inställda.
Metall mer positivt
"Regeringens besked om las är välkommet. Den dåliga statliga utredningen skjuts äntligen i sank. IF Metall vill delta i samtal mellan politiken och parterna, för att vara med och påverka hur kommande lagstiftning utvecklas", skriver IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson i en kommentar.
Livs har ungefär samma uppfattning.
"Vi sa nej till Svenskt Näringslivs slutbud, men jag kan förstå att regeringen hellre går vidare med det som utgångspunkt", skriver Eva Guovelin, förbundsordförande för Livsmedelsarbetareförbundet.