Handels varslar om strejk

LO-facket Handels varslar om att ta ut cirka 5 000 medlemmar i strejk. "Djupt oansvarigt", anser arbetsgivarparten Svensk Handels vd.

Linda Palmetzhofer, ordförande i Handels. Arkivbild

Linda Palmetzhofer, ordförande i Handels. Arkivbild

Foto: Pontus Lundahl/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-04 09:25

I de pågående löneförhandlingarna har Handels inte fått gehör för sina krav, skriver facket i ett pressmeddelande.

Strejken är riktad mot privata butiker och lager runt om i landet och gäller från den 13 november.

Förutom lönefrågan anser facket att arbetsgivarna inte heller gått det till mötes i frågan om tryggare anställningsvillkor.

"Många anställda sliter med otrygga anställningar, har sällan heltid och har därför svårare att planera sin vardag eller försörja sin familj. De har ställt upp under pandemin och gjort allt för sina arbetsgivare. Att de inte skulle kunna få samma löneökningar som andra grupper på arbetsmarknaden är helt otänkbart", skriver Handels ordförande Linda Palmetzhofer.

Arbetsgivarparten anser att tilltaget att varsla om strejk och att kräva löneökningar på mer än industrins märke är ansvarslöst, skriver Svensk Handel i ett pressmeddelande. Inom industrin har man kommit till en överenskommelse om en löneökning på 5,4 procent på 29 månader.

"Att ta till konfliktvapnet mitt i en allvarlig kris med osäker framtid är djupt oansvarigt. Dessutom är nivån på märket bekymmersamt hög, många handelsföretag kommer att ha extremt svårt att bära dessa kostnadsökningar i den kris som handeln befinner sig i", säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel, i en kommentar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!