Här är vinnarna när börsen slår rekord

Stockholmsbörsen slår det gamla rekordet. Var kurserna är på väg framåt är bedömarna oense om. Närmare 150 bolag ligger på högre nivå än innan coronakrisen slog till.

Rekord på Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Rekord på Stockholmsbörsen. Arkivbild.

Foto: Terje Pedersen

Ekonomi, näringsliv & finans2020-10-05 09:40

På måndagsmorgonen slogs det gamla börsrekordet från 20 februari i år, precis innan coronakrisen slog till. Nu är allt återhämtat. Det kan förklaras med allmänt bättre signaler från ekonomin, parat med enorma summor pengar som pumpats in i världsekonomin av allehanda centralbanker och politiker för att möta krisen.

– Det är väldigt mycket pengar i systemet, säger Johanna Kull, sparekonom på Avanza.

Håller inte

Och det är pengar som i brist på annan avkastning (räntan ligger på noll eller minus) söker sig till aktiebörserna. De ekonomiska effekterna av coronakrisen har heller inte blivit så illa som det befarades i våras. Om ett par veckor inleds nästa rapportsäsong som väntas ge ytterligare bekräftelse på att återhämtning pågår.

– Börsen handlar om förväntade vinster. Vi ser redan nu att många bolag flaggar för bättre resultat än vad de flaggat för tidigare, säger Martin Guri, aktiestrateg på Kepler Cheuvreux.

Peter Malmqvist, oberoende analytiker, tillhör den mer pessimistiska skaran.

– Jag tror inte de här kurserna håller till årsskiftet.

Han ser flera hot mot den ekonomiska återhämtningen och den i hans tycke för högt värderade börs, men framför allt pekar han på två: Den ökade smittspridningen och de skenande budgetunderskotten i alla länder, i syfte att hålla konsumtionen uppe och arbetslösheten nere.

– Vad händer när de avskaffas, frågar han sig retoriskt.

Nästan hälften

Nästan hälften av bolagen på Stockholmsbörsen ligger i dag högre än den 20 februari, enligt siffror Avanza tagit fram åt TT. Bland vinnarna på börsens lista över de 30 mest omsatta aktierna, OMXS30, märks tobaksföretaget Swedish Match, skogsbolaget SCA, verkstadsjätten Atlas Copco och vitvarutillverkaren Electrolux som stigit 15–20 procent. Bland alla bolag har åtta rusat över 100 procent, med G5 Entertainment i topp, plus 290 procent sedan den 20 februari i år.

Bakom enskilda bolags enorma rusning finns förstås enskilda företagshändelser, men generellt handlar det om en ljusare bild av konjunkturen. Statistiken har varit mycket starkare under sommaren och hösten.

Snabbare och starkare

– Indikatorerna har pekat på både en snabbare och en starkare återhämtning än många vågat hoppas på, säger Johanna Kull.

Martin Guri är övertygad om att börsen åtminstone de närmaste två åren kommer att fortsätta uppåt. En av faktorerna som driver på utvecklingen, vid sidan av penningstimulanser, är det negativa ränteläget som väntas förbli de närmaste åren.

– Med negativa räntor får världens pensionssparare, alla stora fonder, ingen avkastning utan att ta risk. Aktier är risk. Det är strukturellt och det är därför börsen kommer att fortsätta att gå upp, säger han.

Riskmoment

Men självklart finns flera osäkerhetsmoment som kan skaka om tillvaron. USA-valet, om Storbritannien och EU inte lyckas nå en handelsöverenskommelse och spänningarna mellan USA och Kina kan skaka om ekonomin.

Ingen vet heller hur pandemin utvecklar sig. Skulle den andra vågen exempelvis tvinga fram nedstängningar likt de som infördes på många håll under våren kan det få effekt. Martin Guri tror visserligen att det sitter långt inne för de flesta att ta till den typen av åtgärder igen mot bakgrund av vad det kostade ekonomiskt.

– Med det sagt, det är ju något sådant som skulle kunna få allt att gå åt pipsvängen. Att man tvingas stänga i alla fall och det finns en politisk agenda som ställer sig bakom det.

Fakta: Vinnarna bland storbolagen

Börsvinnarna på Stockholmsbörsens storbolagslista under perioden 20 februari till 5 oktober, angivet i procent. Vissa företag har flera aktieslag, A- och B-aktier. Då har B-aktien valts i listan.

Nolato, +50 procent

Indutrade, +40

Sweco, +39

Husqvarna, +38

Vitrolife, +33

Nibe Industrier, +32

Mycronic, +30

Thule, +27

Ahlström-Munksjö, +25

Dometic, +22

Latour, +22

Lifco, +20

Swedish match, +19

Hexagon, +18

SCA, +17

Billerud Korsnäs, +17

Ica, +17

MTG, +16

Electrolux, +16

Atlas Copco, +14

Källa: Avanza


Fakta: Risker som kan skaka om börsen

• Coronapandemin: smittspridningen ökar åter i Europa och nya smittskyddsrestriktioner har införts på flera håll. Vilken påverkan det får på ekonomin beror på hur kraftfulla smittskyddsåtgärder som införs. En ny så kallad lockdown skulle vara förödande för ekonomin, enligt bedömare.

• USA-valet och efterspelet: Trump och den demokratiska motkandidaten Joe Biden har olika agendor som kan få en viss, men marginell effekt på börsen. En större osäkerhetsfaktor kan vara om valresultatet blir oklart och valet sedan hamnar i utdragna domstolsförhandlingar.

• Handelskrig: Relationen mellan USA och Kina har varit minst sagt skakig under Donald Trumps tid som president med stor påverkan på världsekonomin. Hur fortsättningen blir är det ännu ingen som vet.

• Brexit: EU förhandlar med Storbritannien om ett handelsavtal med deadline 15 oktober. Blir det ingen överenskommelse får man räkna med tull- och leveransstök mellan EU och ex-medlemmen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!