Inte oväntat är fritidshusen dyrast i Stockholm och på Gotland. Länsförsäkringar Fastighetsförmedling har tagit fram uppgifter från Mäklarstatistik om hur fritidshuspriserna skiljer sig.
Det visar sig att i Kronobergs län, långt in i Smålands susande skogar, med ortsnamn som Åseda, Rävemåla och Markaryd, ligger fritidshuspriserna som lägst i landet. Även i Örebro, Västernorrlands och Värmlands län går det att få förhållandevis mycket stugyta för pengarna.
Stockholm och Gotland i topp
– Det är ett stort spann, Stockholm och Gotland ligger i topp. Kustnära eller sjönära fritidshus är dyrare, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar fastighetsförmedling.
I Stockholm ligger priset per kvadratmeter stuga på i genomsnitt 48 000 kronor, medan samma yta bara kostar 13 000 i Kronobergs län.
Priserna på fritidshus steg med nära 12 procent under den senaste tolvmånadersperioden, enligt Mäklarstatistik, och priserna steg i alla län, men olika mycket.
I populära och dyrare områden som Stockholm, Gotland och i Västra Götaland var ökningen över 14 procent, i Kalmar län och Västmanlands län nästan 20 procent.
I Kronobergs län var också prisökningen stor, 18 procent, ändå ligger de småländska stugorna lägst i pris per kvadratmeter. I Värmlands län var prisökningen mycket måttlig, bara en procent upp.
Längre resväg till smultronstället
Men nu i pandemitider är drömmen om en egen stuga större än någonsin för många, när vi varken kan resa eller umgås som vanligt. Frågan är var den som har en liten peng men en stor längtan efter stuga ska leta.
– Det handlar väl för de flesta om att ta sig till fritidshuset med bil. Om man har tänkt sig två timmars resväg kanske man kan fundera på lite längre avstånd, kanske tre timmar, säger Marcus Svanberg.
Men allt handlar förstås inte bara om var i landet huset ligger.
Det finns områden som mäklare tycker är undervärderade. Marcus Svanberg pekar på Uppvidinge i Kronoberg som ett exempel på ett sådant, liksom Visingsö, Bunn och Kaxholmen i Jönköping och Hillsjö strand och Hamrungefjärden i Gävletrakten.
Men det går också att komma ned i pris om man tänka sig ett enklare stugliv.
– Det finns jättefina hus som inte ligger nära vatten, eller som har enklare standard. Många vill gärna ha rinnande vatten och inte utedass, men är man villig att kompromissa med det så kan man hitta billigare hus, säger han.