Hårdare tag mot oönskade investerare

Coronapandemin ökar risken för utländska direktinvesteringar som hotar svensk säkerhet. Nu agerar regeringen. –Det finns sektorer där det är olämpligt om verksamheten skulle köpas upp av främmande makt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade åtgärder mot utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) presenterade åtgärder mot utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-06-08 10:20

Sverige och Europa är sårbart i coronapandemin. Det konstaterade inrikesminister Mikael Damberg på en pressträff där han tillsammans med utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) presenterade åtgärder mot utländska direktinvesteringar inom skyddsvärda områden. Regeringen vill "ta snabbare steg" i arbetet, enligt Damberg.

– Pandemin skapar ekonomiska problem för ett antal bolag. Då kan de bli exponerade, sårbara och beroende av utländskt kapital. Är det då väldigt säkerhetskänslig verksamhet, som till exempel berörs av säkerhetsskyddslagen, så kommer regeringen efter sommaren att lägga fram ett lagförslag som innebär att sådan verksamhet inte får överföras.

Kartlägga områden

Flera åtgärder som involverar Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) och Inspektionen för strategiska produkter (ISP) presenterades.

FOI får i uppdrag att genomföra en studie om utländska direktinvesteringar i skyddsvärda verksamheter och kartlägga vilka områden och branscher som kan få negativa konsekvenser för säkerheten.

Dessutom läggs en lagrådsremiss där Inspektionen för strategiska produkter (ISP) ska få befogenheter att hämta in uppgifter om utländska bolag och det aktuella svenska företaget. ISP utses också till Sveriges kontaktpunkt enligt EU:s förordning om utländska direktinvesteringar.

Säpo har varnat

Säpo har i flera år varnat för att det finns risker att säkerhetskänslig verksamhet kan hamna i utländsk ägo mot Sveriges vilja, berättar Mikael Damberg.

– Å andra sidan så vill jag vara tydlig med att vi inte har fått några rapporter från myndigheter under pandemin att det finns verksamheter som är hotade. Det här är mer av en försäkring, säger han.

TT: Har du något exempel på vilken typ av verksamhet som kommer att ingå i det här?

– Tittar man på säkerhetsskyddslagen kan det handla om försvarsändamål, eller viktig infrastruktur kopplad till våra energisystem. Men nästa skede, den större utredningen, tittar bredare på andra områden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!