Hetare budgivningar och snabbare affärer

Intresset för villor har ökat rejält under sommaren – vilket har fått budgivningarna att ta fart.
–Nu är villamarknaden väldigt het och kan fortsätta gå starkt under hösten om många fortsätter att jobba hemma, säger Erik Holmberg, analytiker på Hemnet.

En stor efterfrågan och lågt utbud har fått villapriserna att rusa i sommar. Arkivbild.

En stor efterfrågan och lågt utbud har fått villapriserna att rusa i sommar. Arkivbild.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-04 05:35

Sommaren är slut men värmen är kvar, åtminstone på villamarknaden.

Det visar sig bland annat i skillnaden mellan utgångspris och försäljningspris på hus. Under augusti var den genomsnittliga skillnaden drygt sju procent, enligt söktjänsten Hemnet.

– Normalt brukar ökningen av uppgången landa kring några procent. Det här är den största ökningen sedan våren 2017, säger Erik Holmberg.

Han konstaterar att ökningen är resultatet av hög efterfrågan och ett relativt lågt utbud – jämfört med augusti förra året lades det under augusti i år ut färre villor för försäljning. Objekten har också sålts betydligt snabbare än vanligt: det tog i snitt tre veckor för en villa att bli såld i augusti i år. Det är fem dagar kortare jämfört med samma månad förra året.

– Det är ett tecken på att det är huggsexa på villorna som ligger ute, säger Holmberg.

Det genomsnittliga antalet klick per villaannons på söktjänsten har också skjutit i höjden och ökade 35 procent jämfört med augusti förra året.

Mer tid i hemmet

Och enligt analytikerna kan det vara effekterna av coronapandemin som har bidragit till det ökade intresset.

– Det kan ha att göra med att man spenderar mer tid hemma. Nu är villamarknaden väldigt het och den kan fortsätta gå starkt under hösten om många fortsätter jobba hemma. Under de omständigheterna blir pendlingsavstånd till kontoret sannolikt mindre viktigt.

Men hur marknaden utvecklas påverkas desto mer av hur mycket ekonomin framöver kommer påverkas av coronapandemin och hur mycket arbetslösheten kommer att öka.

– Får vi ytterligare nedstängningar i Sverige kan bostadsmarknaden självklart mattas av, men nulägesbilden är att marknaden är stark, säger Erik Holmberg.

"Efterfrågan större än utbudet"

Hemnet är inte ensam om att notera det ökade intresset på villamarknaden. Mäklarfirman Svensk Fastighetsförmedling vittnar om att det finns ett stort intresse för att byta bostad och efterfrågan på villor har de senaste månaderna varit högre än en vanlig sommar.

– När jag pratar med våra mäklare, runt om i hela landet, är det tydligt att det inte har varit särskilt svårjobbat för säljare att sälja sin villa. Efterfrågan är större än utbudet, säger Liza Nyberg, vd på mäklarfirman.

Precis som Hemnets analytiker tror Nyberg att coronapandemin kan spela en roll i det ökade intresset. Sedan i våras är det många som tillbringar mer tid än vanligt hemma: både jobb och ledighet spenderas i större utsträckning i hemmet, till följd av effekterna av coronapandemin. Sannolikt har det lett till att fler har börjat fundera mer över sin bostad och kanske vill ha mer utrymme än tidigare, konstaterar vd:n.

Om det även efter pandemin förblir betydligt vanligare att jobba hemifrån, till en högre utsträckning än tidigare, är det inte osannolikt att intresset för villor kommer öka ytterligare, enligt Nyberg.

– På så sätt kan även intresset för att flytta ut från storstäder för att köpa villa i förorter eller en bit ifrån städer öka: pendlingsavståndet till jobbet i städerna kommer inte ha samma betydelse, för man kanske inte kommer behöva åka in till kontoret fem dagar i veckan.

Fakta: Villautbudet i augusti

Utbud antal villor:

Augusti 2020: 10 820

Augusti 2019: 14 078

Augusti 2018: 14 504

Antal nytillkomna villor för försäljning:

Augusti 2020: 4 992

Augusti 2019: 6 163

Augusti 2018: 5 999

Källa: Hemnet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!