Kompositindex i Shanghai – ofta sett som Kinas viktigaste – har rusat sedan månadsskiftet. Bara i måndags noterades en uppgång på 5,8 procent, vilket innebär att index nu står på den högsta nivån på fem år.
En anledning till uppgången kan hittas hos Kinas medier. Den statligt ägda finanstidningen China Securities Journal hade till exempel ett budskap om ”en hälsosamt stark börsutveckling framöver” på sin framsida nyligen. Det var efter det som Shanghaibörsen steg nästan sex procent på en dag.
"USA har Federal Reserve som pressar upp marknaden, Kina har sina statliga medier", skriver Peter Boockvar, chefstrateg på Bleakley Advisory Group, i en analys enligt CNBC.
Eldar på marknaden
Per Hammarlund, SEB:s chefstrateg för tillväxtmarknader, anser att Kinas medier eldar på aktiemarknaden.
– Statsmedia skriver i de termer som gör att investerare tror att det kommer ges stöd till börsen, och då är det köpläge. En hel del statliga investerare har också ökat sina innehav, säger han.
Men det finns fler skäl till uppgången. Enligt Hammarlund har framför allt börsen i Hongkong varit lågt värderad.
– Det har funnits en stämning i Kina om att det kan komma ett börsrally. Därför har den här verbala interventionen hamnat helt rätt i tiden.
Gustav Rhenman, investeringschef på Asia Growth Capital Management, tror att kinesiska medier har bidragit till uppgången, men säger att det också finns ett underliggande köptryck.
– Marknaden i Fastlandskina har framför allt styrts av kinesiska investerare, men nu har det internationella intresset blivit större, säger han.
Rhenman tar upp Internationella valutafonden senaste prognos, som visar att BNP i Europa och USA kommer minska tio respektive åtta procent under året. Samtidigt förutses Kinas BNP växa med en procent.
– Det är en jätteskillnad. Normalt är skillnaden i tillväxt mellan Kina och västvärlden tre procentenheter, nu tio. Det gör att pengar allokeras om till Kina, säger han.
Risken ökar
Men den påhejade börsuppgången för med sig stora faror, vilket historien visat.
– Vi såg exakt samma sak 2015, exakt samma formuleringar. Då försökte man pressa marknaden, vilket fungerade ett tag men sedan kollapsade marknaden, säger Mark Williams, chefsekonom för Asien på Capital Economics, till CNBC.
Per Hammarlund håller med, och skriver i en analys att det "kinesiska aktierallyt tar osäkerheten till en ny nivå".
– Risken är att investerare går in och driver upp börserna mer än de borde göra, och då kan vi få en liknande situation som 2015, säger han.
TT: Vilken är den största faran?
– Det vi framför allt är oroliga för är att många lånar pengar för att köpa aktier, det är vanligt i Kina. Risken är att de som lånat pengar efter en börsuppgång tänker att det är dags att sälja och betala tillbaka lånen. Om många gör det samtidigt får vi en krasch, säger Per Hammarlund.