Högre fraktpriser lyfter Mærsk-vinsten

Högre priser på frakt och lägre pris på olja lyfter vinsten för den danska transport- och logistikjätten Mærsk. Bolaget har redan höjt helårsprognosen och lanserar i samband med en delåsrapport ett stort program för återköp av aktier, för att skifta ut pengar till ägarna.

Högre fraktpriser och lägre bränsekostnader väger med råge upp något lägre volymer under tredje kvartalet för Mærsk. Arkivbild

Högre fraktpriser och lägre bränsekostnader väger med råge upp något lägre volymer under tredje kvartalet för Mærsk. Arkivbild

Foto: Ben Margot AP/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-18 09:00

Mærsks nettovinst från tredje kvartalet lyfte till 5,9 miljarder danska kronor, vilket kan jämföras med 3,3 miljarder under motsvarande kvartal i fjol.

Detta trots att fraktvolymerna under tredje kvartalet påverkades negativt av coronapandemin, enligt Mærsks delårsrapport. Försäljningen sjönk med 1,4 procent.

Mærsk meddelar samtidigt att man kommer göra så kallade återköp av aktier, en typ av utdelning, på upp till tio miljarder danska kronor under 15 månader. Beslutet fattas med hänvisning till det starka resultatet och det kassaflöde som skapats under 2020.

En tredjedel av återköpen, 3,3 miljarder, kommer att genomföras med mandat från en årsstämma. Resten av återköpen ska, för att genomföras, först godkännas av nästa årsstämma, planerad till mars 2021.

Rapporten kommer sedan Mærsk i tisdags höjt prognosen för helårsvinsten i år till ett rörelseresultat (ebitda) före omstruktureringskostnader på 8,0-8,5 miljarder dollar, upp från en tidigare prognos på 7,5-8,0 miljarder dollar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!