I går blåstes strejkhotet i handeln över. Fack och arbetsgivare enades till sist i stridsfrågan: huruvida de lågavlönade Handelsmedlemmarna skulle få extra lönepåslag utöver industrins så kallade märke, som ligger på 5,4 procent på 29 månader. Det hela löstes genom att Handels betalade med att inte höja ingångslönerna lika mycket som avtalet som helhet.
Fler fack, närmast på tur Hotell- och restaurangfacket, bråkar om samma sak med sina arbetsgivare.
Viktig pusselbit
– Det här var en viktig pusselbit för hela avtalsrörelsen, säger Irene Wennemo, generaldirektör på statliga Medlingsinstitutet.
Hon konstaterar att fackförbundet Handels och arbetsgivarparten Svensk Handel hittat en modell som finansierat låglönesatsningen för arbetsgivarna, och som ryms inom märket.
Därmed minskar sannolikheten för nya strejkbråk framåt, enligt Wennemo.
– Konfliktrisken har inte blåst över, men den har minskat betydligt, säger hon.
Hotell- och restaurangbranschen har ett strejkhot över sig – en konflikt som bryter ut på tisdag om inte medlarna lyckas ena parterna. Fackbasen Malin Ackholt tar handelsavtalet som intäkt för att krogfacket ska nå framgång i låglönefrågan.
Tydligt besked
– Handels avtal visar att industrins låglönesatsning fungerar. Det är ett tydligt besked som vi ser det, säger Ackholt.
Men det finns flera andra trätor där konflikter kan blåsa upp. Flera LO-förbund har lyft olika las-frågor i efterspelet av höstens huvudförhandlingar om anställningsskyddet, som slutade med att LO hoppade av och samtidigt flaggade för att driva sådana villkorsfrågor i avtalsrörelsen under strejkhot.
– Det kan ju dyka upp sådana saker på branschnivå, säger Irene Wennemo.