Hotellstrejk slår mot pressad bransch

Hotell- och restaurangfacket varslar om strejk från den 17 november. Ansvarslöst söka konflikt i denna för branschen värsta krisen någonsin, svarar arbetsgivarna. Tvisten är densamma inom handeln, där facket också strejkvarslat.

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt. Arkivbild

Hotell- och restaurangfackets ordförande Malin Ackholt. Arkivbild

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-11-06 14:45

LO-förbundet HRF (Hotell-och restaurangfacket) får inte igenom sina låglönekrav gentemot arbetsgivarförbundet Visita, enligt facket som därmed varslar om strejk på sex orter och sex företag. Det handlar framför allt om två saker, enligt ordförande Malin Ackholt.

– Vi vill öka anställningstryggheten, få upp sysselsättningsgraden och stoppa missbruket av mertidsuttag, säger hon.

Många anställda vet inte hur mycket jobb de får, vilket enligt Ackholt skapar en osäkerhet.

Låglönesatsning

Sedan handlar det om huruvida fackets krav på en låglönesatsning ska gå utöver det så kallade industrimärket på 5,4 procent på 29 månader. Det är samma bråk som Handels har med sin motpart och som medfört ett strejkhot även där.

Arbetsgivarna på organisationen Visita är upprörda.

– Besöksnäringen befinner sig i den värsta krisen någonsin. Att då varsla om strejk är ansvarslöst, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef på Visita, som varnar för att fackets medlemmar inte har några jobb att gå tillbaka till efter en strejk.

Vad gäller låglönekravet säger han:

– De vill ha låglönesatsning utan att betala för det, säger Granevärn och påminner om att facket vid förra avtalsrörelsen, med samma tvistefråga, "betalade" med att inte höja ingångslönerna.

Visita ställer upp på märket men anser att det är "bekymmersamt högt", med tanke på krisen i branschen där 50 000 människor redan har förlorat jobbet eller är varslade. Över 60 000 är permitterade.

Här blir det strejk

Strejken bryter ut i två steg, om ingen förhandlingslösning nåtts innan dess.

Två företag tas ut den 17 november: ISS Facility Services med restaurang Kraftkällan i Forsmark och Compass Group med flera restauranger i Södertälje.

Från den 19 november tas ytterligare fyra företag ut i strejken. Dessa är Nya Grand Hotel i Stockholm, Scandic i Helsingborg, Clarion Hotel i Trelleborg och Svenska Mässan Gothia Towers i Göteborg.

Parallellt gäller blockad mot nyanställningar, inhyrning och övertid på hela avtalsområdet. Det är ett hårt slag mot alla de företag som nu håller på med säsongsanställningar, enligt Torbjörn Granevärn.

Fakta: Låglönesatsningen

Fack och arbetsgivare i industrin enades nyligen om löneökningar på 5,4 procent under en period av 29 månader. I avtalet fick LO-facken med sig kravet på en låglönesatsning, riktad till dem som tjänar under cirka 26 000 kronor i månaden.

Industrins avtal sätter märket för resten av arbetsmarknadens avtalsförhandlingar. Det är de båda paraplyorganisationerna Svenskt Näringsliv och LO överens om. Dock gör parterna olika tolkningar av om låglönesatsningen ska betalas ovanpå de 5,4 procenten eller ej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!