Hus på hjul – årets hetaste semestertrend?

När fler svenskar tvingas till en sommar på hemmaplan ökar intresset för att semestra på hjul. Emma Bauer och hennes familj har precis köpt sin första husbil. Nu hoppas de kunna resa långt – fast hemma.

Emma Bauer och sjuåriga tvillingsönerna Ebbe och Vincent i familjens nya husbil. "Sverige är ett väldigt fint land och det finns mycket att upptäcka med husbil", säger Emma Bauer från Hyllinge utanför Helsingborg.

Emma Bauer och sjuåriga tvillingsönerna Ebbe och Vincent i familjens nya husbil. "Sverige är ett väldigt fint land och det finns mycket att upptäcka med husbil", säger Emma Bauer från Hyllinge utanför Helsingborg.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-05-15 05:45

– Sverige är ett väldigt fint land och det finns mycket att upptäcka med husbil, säger Emma Bauer från skånska Hyllinge utanför Helsingborg.

Egentligen skulle hon, sambon Fredrik Brorsson och de sjuåriga tvillingsönerna Ebbe och Vincent ha tillbringat årets sommarsemester i ett varmare land någonstans i Europa. Men en pandemi och hårda reserestriktioner kom emellan, vilket tvingade familjen att tänka om.

Som en spontan idé kom familjen på att en husbil kunde vara ett alternativ.

– Vi kände att det är ett smidigt sätt att ta sig runt och uppleva Sverige på och ett bra sätt att resa på nu när det är osäkert hur man kan göra i framtiden, säger Emma Bauer.

Ökat intresse efter covid-19

Efter några veckors intensivt väljande och vrakande bland annonser på nätet slog familjen nyligen till på en begagnad husbil från 2012. Jungfruresan gick till en ställplats i Örkelljunga kommun, där de tillbringade sin första helg som husbilsägare.

– Det är ett spartanskt liv, och man kommer väldigt nära naturen. Det var en jättehäftig upplevelse att komma ut. Många andra husbilar var där, det var redan helt fullbelagt trots att det bara var början på maj, säger den 34-åriga mamman.

Svenskarnas intresse för husbilar och husvagnar har ökat markant de senaste månaderna. Tomas Haglund, ordförande för Husvagnsbranschens riksförbund, tror att ökningen till stor del kan förklaras av covid-19 och inställda utlandssemestrar.

– Friluftstrenden, att ha semester mer naturnära, har varit stark en längre tid och husbilen har varit populär bland äldre personer framför allt. Men nu märker vi helt nya potentiella kunder som försöker sätta sig in i vad det innebär, säger han.

Yngre köpare än vanligt

Den vanligaste kategorin svenska husbilsägare, människor i åldersgruppen 55 år och äldre, har i viss mån bytts ut mot en yngre köpargrupp.

– I och med att fler äldre håller sig hemma för tillfället märks det tydligt ute hos handlarna att det är färre äldre som är där och tittar. I stället är de yngre personer som kommer dit och tittar, och de som kommer är verkligen intresserade. Dessutom söker de mer digitalt, säger Haglund.

Samma trend märks tydligt på handelsplatsen Blocket, dit många förstagångsköpare vänder sig för att köpa begagnade fordon.

Sökintresset för husvagnar har ökat med en tredjedel den senaste månaden och för båtar har det nästan fördubblats. Det nya köpmönstret tyder på att fler ställer in sig på en semester på hemmaplan, säger Tero Marjamäki, kommunikationsansvarig på Blocket.

– Det vi också har kunnat se är att hastigheten på hur snabbt de säljs har gått upp, och det vittnar om att folk verkligen har sug och gör slag i saken, säger han.

Vill uppleva Norrland

Småbarnsfamiljen Bauer-Brorsson gjorde precis det, och de ångrar sig inte.

I sommar vill familjen dock köra utanför Skånes gränser – helst hela vägen upp till Norrlands fjällandskap. Det beror på vad som är möjligt – regeringen avråder från resor längre än två timmar inom landet – och vad barnen Ebbe och Vincent vill.

– De stormtrivdes och tyckte att det var spännande att få prova på att bo i husbilen. De är också med i planeringen kring vad vi ska göra och vart vi ska åka härnäst. Sedan får vi se vilka reseråd som gäller när vi väl ska ge oss av, säger Emma Bauer.

Fakta: Att tänka på inför fordonsköpet

Att skaffa husbil eller husvagn kan vara något för alla, men se till att du har koll på regler och andra förutsättningar innan du köper något. Tomas Haglund, ordförande för Husvagnsbranschens riksförbund, ger här sina bästa råd inför köpet av din första husvagn eller husbil.

Vad har du för fordon?

En husvagn kräver en bil som både orkar och är tillåten att dra den. Ta hjälp av en bilhandlare för att vara på den säkra sidan.

Har du rätt körkort?

För att köra en husbil räcker det med ett vanligt B-körkort, men endast upp till 3,5 ton. Om du aldrig har kört en husbil innan är det dock klokt att börja med ett mindre fordon i vilket fall som helst.

När ska den köras?

Fundera över om du endast ska använda husbilen eller husvagnen på sommaren eller även under vintern. Om den ska köras vintertid kan det finnas andra saker att tänka på och prioritera, som ett välfungerande värmesystem.

Husbil eller husvagn?

Alla har olika behov och syften – som bör styra vilken typ av fordon du köper. Vill du vara aktiv och vara i rörelse på vägarna är förmodligen en husbil mest lämplig för dig. Om du däremot vill vara mer statisk, med ett substitut till en stuga, kan husvagn passa bättre.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!