Inköpschefsindex för tillverkningsindustrin (PMI) steg till 39,2 i maj, från nedreviderade 36,4 i april. Det kan jämföras med indexnivån 50, brytpunkten mellan ökad och minskad aktivitet i sektorn.
Om botten har passerats är svårt att säga, men sannolikheten för en återhämtning ökar i takt med att allt fler länder nu börjar lätta på alla restriktioner för att begränsa smittspridningen, enligt Swedbankekonomen Jörgen Kennemar.
Starkare signaler än väntat
Den marginella uppgången för inköpschefsindex i maj låg i linje med förväntningarna på marknaden. Och tillsammans med andra konjunktursignaler – som förra veckans detaljhandelssiffror – börjar det nu se ut som att de allra dystraste prognosmakarna nu måste skruva upp förväntningarna.
SEB lade nyligen fram en prognos, där BNP skulle rasa med 13,5 procent i år och 6,5 procent på helåret.
– Det är väldigt svaga signaler vi får från industrin, men tittare man på inkommande data hittills har vi kanske lite starkare signaler än vad vi hade väntat oss, säger SEB:s räntestrateg Lina Fransson.
Nästa viktiga pusselbit i prognosarbetet blir torsdagens produktionsdata för näringslivet i april, från Statistiska centralbyrån.
Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea, varnar samtidigt för att det är lätt att tolka inköpschefsindex för maj alltför positivt.
En faktor som spökar är att delindex för leveranstider bidrar positivt till huvudindex. Det hänger samman med att längre leveranstider normalt avspeglar att efterfrågan ökar i sektorn.
– Men här beror längre leveranstider på problem att få tag på insatsvaror i coronakrisen. Det här får en konstig effekt på huvudindex.
Lätt att öka från låga nivåer
Han tror att det redan i sommar kan bli nivåer på inköpschefsindex kring 50-strecket.
– Det är lätt att öka produktionen från väldigt låga nivåer, säger han, och påminner om att detta inte betyder att det är någon väsentlig förbättring för industrin.
Återhämtningens kraft och hur lång tid den tar avgörs av hur viruset utvecklar sig vad gäller spridning och vilka restriktioner som används.
– Här är osäkerheten fundamental. Vi lär oss dag för dag.
Prognosen från Nordea ligger på ett BNP-ras på cirka 10 procent i andra kvartalet, men att tredje och fjärde kvartalet kommer att präglas av en viss återhämtning på kanske 2–3 procent jämfört med kvartalet före.
För att nå upp till samma BNP-nivå som före krisen dröjer det troligen åtminstone till 2022, enligt Isaksson.
– Men att titta så långt fram i tiden är väldigt osäkert, säger han.