Inflationen tar fart - men räntehöjningen dröjer

Ett glädjebesked för Stefan Ingves och Riksbanken. Dock inget som kommer påverkar ränteläget. Det är bedömningen efter att inflationen steg tydligt i mars.

Riksbankschef Stefan Ingves kan glädjas åt högre inflation, åtminstone tillfälligtvis. Arkivbild.

Riksbankschef Stefan Ingves kan glädjas åt högre inflation, åtminstone tillfälligtvis. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-04-14 10:56

Februariinflationen var en kallsup för Riksbanken, en stigning med svaga 1,5 procent mätt som KPIF, på årsbasis.

Därför fanns det på förhand en viss spänning inför mars månads siffror men dramatiken uteblev. Inflationen steg visserligen till 1,9 procent men i linje med förväntningarna och på Stockholmsbörsen togs beskedet med en axelryckning. Bakom inflationsökningen låg främst högre priser på transport och framförallt drivmedel. Dessutom kunde konsumenter märka ökade priser på kläder och grönsaker.

I motsatt riktning gick framförallt elpriserna.

– Det är ganska hoppiga siffror som vi ser och delvis påverkade av pandemin som man därför ska ta med en nypa salt. Elpriserna föll men vi trodde att de skulle falla ännu mer, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

Snart dags för räntebesked

Dagens siffra var den sista innan Riksbanken presentera nästa räntebesked den 26 april. Torbjörn Isaksson påpekar att dagens siffra var tacksam för Riksbanken utifrån deras inflationsmål på 2,0 procent men föranleder knappast några kursändringar i Riksbankens penningpolitiska strategi.

– Det här får inte så stor betydelse. Jag tror Riksbanken är lite lättad idag efter att februarisiffran var så mycket lägre än man förväntat sig. Riksbanken ser dock igenom den här uppgången och vi räknar nu med att inflationen faller tillbaka till 1,0–1,5 procent under mitten av 2021 och ligger kvar där, säger Isaksson.

– Det är också i linje med Riksbankens syn och är för lågt för att man ska agera.

Ingen höjning

Från Ingves och Riksbankens sida har man tidigare sagt att man varken tror sig höja eller sänka räntan tills åtminstone i början av 2024.

För 2021 ser Isaksson en uppåtrisk för inflationen om flaskhalsar börja uppträda i logistiken som till exempel containerbrist och oväntade händelser som stoppet i Suez-kanalen. Även stigande råvarupriser och transportkostnader kan ställa till det.

– Å andra sidan gynnas vi i Sverige av att kronan stärkts vilket tenderar att hålla nere priserna på varor samtidigt som löneökningarna är ovanligt låga, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!