Ingves: Osäkert, men mindre osäkert

Osäkerheten kring vart ekonomin är på väg är fortsatt mycket stor, enligt riksbankschef Stefan Ingves. Men det finns ljuspunkter.
–Det är något mindre osäkerhet än det var för några månader sedan, säger han.

Riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild.

Riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild.

Foto: Ali Lorestani/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2020-09-03 17:30

Riksbankschefen svarade på journalisters frågor efter ett digitalt anförande arrangerat av den schweiziska banken UBS.

Bedömare har börjat prata om och ta fasta på tecken på återhämtning i sina prognoser. Stefan Ingves vill inte i detalj svara på hur hans syn på den ekonomiska utvecklingen har förändrats på senare tid. Men han konstaterar att osäkerheten har minskat.

– Det råder fortfarande en mycket stor osäkerhet om vart olika delar av världen är på väg och i vilken hastighet pandemin rör sig över jordklotet, på lite olika sätt, och i vad mån det sedan påverkar Sverige. Samtidigt är det något mindre osäkerhet i dag än det var för några månader sedan, framför allt hur det såg ut i sig mars eller april. Då gick det över huvud taget inte att bedöma hur världen såg ut, säger Stefan Ingves.

Effektivt verktyg

Riksbanken kom med sin senaste prognos i juli, i samband med senaste räntebeskedet. Enligt Ingves har utfallet hittills blivit mer eller mindre som man räknade med.

– Vi ligger nära som det har kommit att bli och det glädjer oss att våra prognoser har fungerat bra. Det har blivit lite bättre än vad även vi trodde och de två senaste inflationsutfallen var också lite högre än vi hade räknat med. Resten återkommer vi med, säger Ingves.

Han är nöjd med Riksbankens åtgärder för att hålla i gång den ekonomiska aktiviteten, som att exempelvis erbjuda företag lån, via de kommersiella bankerna, även om lånen inte utnyttjats till fullo. Riksbanken har också bland annat fortsatt att köpa obligationer och företagscertifikat. Han anser att det, i rådande situation, är ett mer kraftfullt verktyg för att hålla i gång ekonomin, än exempelvis att sänka reporäntan ytterligare.

– Var sak har sin tid, säger Ingves.

Flexibelt inflationsmål

Förra veckan meddelade amerikanska centralbanken Federal Reserve (Fed) man öppnar för att låta inflationen gå över målet på två procent. Beskedet lyfte förhoppningar om att det skulle kunna stötta landets arbetsmarknad och ekonomi. Enligt Ingves ändrar Feds besked inte Riksbanken, som ofta betonar sitt inflationsmål, i någon direkt utsträckning.

– Alla centralbanker arbetar i sin inhemska miljö och därifrån man har sitt uppdrag. Det här är en del i den process man driver i USA. Om det leder till faktiska förändringar i penningpolitiken är alldeles för tidigt att säga.

Huruvida det skulle vara aktuellt för Riksbanken att låta inflationen stiga över målet säger Ingves:

– Bland annat jag har sagt att det är nog inget bekymmer om inflationen ligger över två procent om den legat under två procent under en tid. Men man ska inte övermatematisera en sådan sak. Det är väldigt svårt att finkalibrera penningpolitik och inflation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!