Ingves redo att anvÀnda hela verktygslÄdan

Mer stödköp av obligationer, bland annat företagsobligationer. Det Àr Riksbankens recept för att fÄ fart pÄ ekonomin. Eftersmaken kan dock bli vÀldigt bitter, varnar Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

RÀntan lÀmnas oförÀndrad pÄ noll procent.

RÀntan lÀmnas oförÀndrad pÄ noll procent.

Foto: TT Grafik

Ekonomi, nÀringsliv & finans2020-07-01 10:30

UtgÄngen blev den vÀntade av rÀntebeskedet frÄn Riksbanken, i alla fall nÀr det gÀller styrrÀntan. Den ligger nu kvar pÄ noll procent, den nivÄ som rÀntan legat pÄ sedan januari.

DÀremot valde Riksbanken, som mÄnga spekulerat, att utöka stödköpen av olika obligationer och förlÀnga tidsfristen. Allra mest anmÀrkningsvÀrt Àr att frÄn och med september inleds köp av företagsobligationer.

– Det Ă€r en stor chock för svensk ekonomi med ett brant fall, sĂ€ger Ingves om situationen efter coronapandemin.

– Det Ă€r centralt att anvĂ€nda en rad olika Ă„tgĂ€rder, och alla behöver dra Ă„t samma hĂ„ll. Det hĂ€r rĂ€ttar inte till sig över en natt och vi Ă€r beredda att anvĂ€nda hela vĂ„r verktygslĂ„da igen, sĂ€ger Ingves.

FörlÀnger stödköp

ÅtgĂ€rden Ă€r anmĂ€rkningsvĂ€rd Ă€ven om summan, 10 miljarder kronor, gör att man inte kan dra för stora vĂ€xlar, pĂ„pekar Annika Winsth:

– Man sĂ€tter marknadsfunktioner ur spel och skyddar dem som medvetet tar risk, det vill sĂ€ga företag som gett ut företagsobligationer och de som investerat. Man skickar en signal att "gĂ„r det riktigt snett sĂ„ skyddas du". Det skapar ojĂ€mlikhet, det Ă€r ett dilemma och jag tror inte svenska folket Ă€r medvetna eller tycker det Ă€r rimligt, sĂ€ger hon till TT.

Men riksbankschefen Stefan Ingves tycker inte att Riksbanken tar onödiga risker.

– VĂ€rlden ser ut pĂ„ ett sĂ„dant sĂ€tt. Marknaden för företagsobligationer Ă€r stor och stĂ„r för en inte obetydlig del av företagens finansiering kommer dĂ€rifrĂ„n. Det Ă€r viktigt att den marknaden fungerar och dĂ„ bidrar vi till det, sĂ€ger Stefan Ingves till TT.

Och Stefan Ingves hÄller inte med om att stödköpen gynnar företag som tar större risker,

– Vi ska se till att kreditmarknaden fungerar i Sverige och att rĂ€ntorna hĂ„lls lĂ„ga, dĂ„ bidrar vĂ„ra Ă„tgĂ€rder till att hĂ„lla efterfrĂ„gan uppe i svensk ekonomi. Det hĂ„ller hjulen igĂ„ng. Om vi inte gjorde det vi nu gör, dĂ„ skulle arbetslösheten bli Ă€nnu högre Ă€n vad den dessvĂ€rre kommer att bli, sĂ€ger Stefan Ingves.

Bostadsbolag

Historiskt sett har framför allt bostadsbolag anvÀnt sig av företagsobligationer. Ett flertal sÄdana Àr ocksÄ vinnare pÄ Stockholmsbörsen i dag med tydliga uppgÄngar. Annika Winsth pÄpekar att dessa redan gynnats tack vare Riksbankens lÄgrÀntemiljö under flera Ärs tid.

– Fastighetsbolagen har krasst tjĂ€nat vĂ€ldigt mycket pĂ„ den lĂ„ga rĂ€ntan och deras tillgĂ„ngspriser har stigit vilket gjort att de tjĂ€nat stora pengar. NĂ€r man gĂ„r in och köper företagsobligationer – dĂ„ vĂ€ljer man ut vilka bolag som ska finansieras och kan ocksĂ„ komma att avgöra vilka bolag som klarar eller inte klarar sig.

Riksbankens besked Àr inte unikt utan flera centralbanker har följt samma utveckling och i vissa fall till och med aktieköp.

– Det finns en risk att man bygger nĂ€sta bubbla. Sedan om den kommer om tvĂ„ Ă„r eller tio Ă„r, det Ă€r det ingen som vet. Men nĂ€r man trycker ut sĂ„ hĂ€r mycket pengar och tvingar allt fler att ta mer risker för att fĂ„ avkastning sĂ„ kan det gĂ„ rĂ€tt snett, sĂ€ger Winsth.

– Vi har historiskt sett aldrig lyckats lösa problemen med att trycka mer pengar.

ReporÀntan vÀntas samtidigt ligga kvar pÄ noll procent till andra halvÄret 2023, sÄ lÄngt Riksbankens prognos strÀcker sig.

Inflation under mÄlet

Pandemin har fÄtt en stor effekt pÄ inflationen och Riksbanken rÀknar i Är med att den kommer att ligga pÄ 0,4 procent, enligt mÄttet KPIF, för att stiga till 1,4 procent 2021 dÀr den sedan vÀntas ligga kvar Àven 2022.

– Vi ser ett brant fall framförallt i Ă„r. Det kommer ett par Ă„r innan vi kommer till den bana vi förestĂ€llde oss innan, sĂ€ger Ingves om prognosen före coronapandemin.

Även om stimulansĂ„tgĂ€rderna vĂ€ntas bidra till en stigande inflation dröjer det innan den nĂ„r mĂ„let pĂ„ 2 procent.

– Det Ă€r inte sĂ€rskilt förvĂ„nande givet det som hĂ€nt att inflationen dĂ€mpas, sĂ€ger Ingves.

RÀntebeskedet gjorde att kronan försvagade marginellt mot dollarn och euron efter beskedet.

Riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild.
Riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!