Ingves sågar ny riksbankslag

Riksbankschefen Stefan Ingves sågar det förslag till ny riksbankslag som finansmarknadsminister Åsa Lindhagen (MP) nyss presenterat. Kritiken framförs i ett tal inför Nationalekonomiska föreningen.

Riksbankschefen Stefan Ingves ser onödiga begränsningar i Riksbankens manöverutrymme i krislägen i den nya riksbankslag som regeringen föreslog förra veckan. Arkivbild.

Riksbankschefen Stefan Ingves ser onödiga begränsningar i Riksbankens manöverutrymme i krislägen i den nya riksbankslag som regeringen föreslog förra veckan. Arkivbild.

Foto: ALI LORESTANI/TT

Ekonomi, näringsliv & finans2021-05-31 13:41

"Regeringen har i sitt förslag till ny riksbankslag föreslagit flera begränsningar av den praktiska penningpolitiken. Dels snävar man in definitionen av vad som är penningpolitik jämfört med idag, dels begränsar man Riksbankens befogenheter att använda olika penningpolitiska instrument", säger Ingves enligt ett manuskript publicerat på Riksbankens hemsida.

"Detta tycker jag är olyckligt eftersom det kommer att begränsa Riksbankens möjligheter att värna ett välfungerande finansiellt system", tillägger han.

Avviker från praxis

Enligt Ingves är det viktigt att riksbankslagen är flexibel och utan inslag av detaljstyrning för när olika penningpolitiska instrument ska användas.

"Min bild är att lagförslaget avviker från vad som är internationell praxis på penningpolitikens område och går tvärt emot de erfarenheter som vunnits under pandemin och tidigare kriser. Vad man tänkt sig att uppnå med det nya förslaget har jag alltså svårt att förstå", säger Ingves enligt manuskriptet.

Omstritt förslag

Förslaget, i form av en remiss till Lagrådet, presenterades av Lindhagen i fredags. Den bygger på ett omstritt förslag från Riksbankskommittén från 2019, som redan har sågats av Riksbankens direktion.

Men enligt Lindhagen ska lagen ses som ett försök att sätta redan etablerad praxis på pränt och den ska inte medföra något hinder för Riksbanken att vidta samma typ av akuta krisåtgärder som blivit aktuella i pandemin. Detta trots att det enligt lagförslaget måste anges synnerliga skäl av Riksbanken för att motivera vissa åtgärder, som lånegarantier eller stödköp av bostads- och företagsobligationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!