Drygt sex av tio av inkassobolagen ser ett scenario där det kommer att ske en ökning. Den bedömningen görs i en uppföljning av en undersökning i somras och som nu publiceras.
– Anledningen är att många inte sett så många ärenden ännu och det finns en viss fördröjningseffekt inom ekonomin. Många använder nu sina ekonomiska buffertar, en del har blivit varslade men inte förlorat sina jobb ännu. Det tar också ett tag innan en kredit som inte betalats också förfaller och hamnar hos inkassobolag, säger Fredrik Engström, ordförande för Svensk Inkasso som ligger bakom undersökningen.
Legat konstant
Bland de 20 större inkassobolag som medverkat uppger 7 av 10 att betalningsförmågan legat konstant under tredje kvartalet jämfört med andra kvartalet. En stigande arbetslöshet skulle dock kunna bidra negativt, något allt fler spår. I till exempel konjunkturinstitutets (KI) senaste rapport från september spåddes en ökad arbetslöshet från 8,7 procent i år till 9,1 procent 2021.
– Arbetslöshet vet vi sedan tidigare ekonomiska kriser är en av drivkrafterna till skuldsättning eftersom det påverkar människors betalningsförmåga i såpass stor utsträckning, säger Fredrik Engström.
Merparten av ärenden som inkommer till inkassoärenden berör också privatpersoner. Fredrik Engström ser en viss oro inför Black Friday och kommande julhandel där konsumenter inte är försiktiga nog.
– Vår uppmaning från branschens sida är att man försöker hålla lite mer i sina besparingar för det finns en risk att vi är på väg in i ett lite svårare ekonomiskt läge och man får vara beredd på en försämrad ekonomi.
E-handel kan ställa till det
Framförallt är det krediter kopplade till e-handel som ökat mest de senaste åren, antingen fakturakrediter eller delbetalningskrediter.
– Sedan står blancolån, det vill säga lån utan säkerhet, för en andel. När betalningsförmågan krymper kan blancolånen vara en lösning för en del personer men det kan vara bedrägligt med höga räntor och kostnader vilket gör att man aldrig kommer ikapp.
Från politiskt håll har man också försökt stävja problemen. I mars röstade riksdagen igenom en lag som förbjuder betalbolag som exempelvis Klarna att erbjuda kredit som förvalt betalmedel vid e-handel.
– I det stora hela tror jag att människor tycker att kreditsamhället utvecklats till något bra och bekvämt där man kan titta på varan innan man bestämmer sig för om man vill behålla den. Sedan drabbas en del människor av att man har svårt att planera sin ekonomi och förköper sig så jag är personligen väldigt positiv till den här lagstiftningen, säger Fredrik Engström.